Päivän henkinen kliimaksi oli Trumpin kiitospuhe – lapsi torkahti ja Soini kehui

Vaalin ratkettua newyorkilaisen hotellin lavalle nousi Donald Trumpin kiltti ja herttainen versio, joka lohdutti Obamaa, antoi vihiä nimityksistä ja tuuditti lähes uneen.

USA:n presidentinvaali
Varapresidentti Mike Pence ja presidentti Donald Trump vaalivalvojaisissa tuloksen julkistamisen jälkeen.

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi nostatti aamuun heränneessä Suomessa epäuskoa ja hämmennystä, mutta mielialoja rauhoitti aamuyhdeksältä Suomen aikaa kuultu voitonpuhe. Tilaisuuteen New Yorkin Manhattanilla tiivistyi niin paljon, ettei oikeastaan mikään keskiviikon käänne osoittautunut yhtä väkeväksi.

Vaalivoittaja Trumpin sävy oli aivan toinen kuin ehdokas Trumpin. Voitonpuheessaan hän kiitti kilpakumppaniaan Hillary Clintonia eikä sanallakaan uhannut tätä enää rikossyytteillä. Hän kehotti kansalaisia yhdistämään rivit, olivat he äänestäneet ketä tahansa ehdokasta ja olivat he mitä tahansa ihonväriä, uskontokuntaa tai taustaa.

Ulkopoliittisena linjauksenaankin hän vakuutti reiluutta kaikille – hallinto tulee toimeen kaikkien maiden kanssa, jotka haluavat tulla toimeen Yhdysvaltojen kanssa, Trump sanoi.

Kiitospuhe herkisti Barack Obaman. Istuva presidentti sanoi keskiviikkoiltanana Suomen aikaa rohkaistuneensa Trumpin toiveesta kansakunnan yhdistymiseksi.

– Me kaikki haluamme maallemme parasta, Obama kommentoi katkerasta vaalikamppailusta huolimatta.

Suomessa voitonpuhetta kehui vuolaasti ainakin ulkoministeri Timo Soini.

Trump mainitsi republikaanikermasta kourallisen nimiä kiitospuheessaan. Vaikka on suuri arvoitus, ketkä nousevat Trumpin hallintoon, puheessa mainittuja kavereita on hyvä panna muistiin.

Ensimmäisenä Trump kiitti Rudy Giuliania ja Chris Christietä, joita on spekuloitu korkeimpiin virkoihin. Kolmantena nimenä vaalivoittaja muisti Jeff Sessionsia, joka oli ensimmäinen kovan luokan poliitikko ja istuva senaattori, jolta Trump sai julkisesti tukea. Muut Trumpin maininnan arvoiset republikaanit olivat Ben Carson, Mike Huckabee, Mike Flynn, Keith Kellogg ja Reince Priebus.

Kukaan ei unohda 10-vuotiasta Barronia, joka seisoi Donald-isästään seuraavana lavalla ja päätyi televisiokuviin läpi koko varttitunnin puheen. Tilaisuuden alku venyi ääntenlaskennassa pitkälle aamuyöhön, mikä näkyi unisen lapsen olemuksessa.

Sosiaalinen media samastui silmiään hieroskelleeseen poikaparkaan saman tien – yötä myöten tulosta vartonut kansa tahtoi aivan yhtä kovasti päästä jo peiton alle.

Musiikkivalinta puheen lopuksi oli hapanimelä kirsikka kakun päälle: Rolling Stones -yhtyeen You Can't Always Get What You Want. Se oli pysäyttävä päätös yllätysvoittajan puheelle tilanteessa, jossa vielä viime metrien mielipidekyselyt lupailivat melko turvallista etumatkaa Hillary Clintonille.

Musiikkia ei ollut kuitenkaan valittu tätä tilaisuutta varten, vaan kappale on ollut Trump-kampanjan teema. Rolling Stones oli toistuvasti ilmaissut kampanjaväelle, ettei se halua klassikkobiisiään tähän käyttöön.

Se ei pysäyttänyt Trumpia.