Tukholmassa on satanut eniten lunta yli sataan vuoteen

Tukholmassa on tarvottu keskiviikkona sankassa lumipyryssä, joka on nostattanut lumipeitteen arviolta 30-40 senttimetrin paksuiseksi.

Tukholma
Mies lapioi lunta auton edestä.
Mies lapioi lunta auton edestä Tukholman Hornsgatanilla keskiviikkona.Claudio Bresciani / EPA

Vielä keskiviikkoaamuna lumipeitteen paksuudeksi mitattiin 21 senttimetriä, mutta puoliltapäivin lunta oli epävirallisen mittauksen perusteella jo 30 senttimetriä.

– Sen jälkeen lumentulo on jatkunut. Lunta on satanut kaikkiaan 30-40 senttimetriä. Suurella todennäköisyydellä siitä tulee uusi ennätys, kertoo meteorologi Stina Kihlgren.

Ruotsin ilmatieteenlaitos kertoo sanomalehti Dagens Nyheterille (siirryt toiseen palveluun), ettei lunta ole tullut yhtä paljon näin aikaisin talvella miesmuistiin. Ruotsin ilmatieteenlaitos aloitti mittaukset vuonna 1905.

Edellinen lumiennätys Tukholmassa on vuodelta 1985, jolloin lunta satoi 29 senttimetriä.

Liikennekaaos ja rattiraivoa

Sankka lumentulo sekoitti päivän aikana Tukholman julkisen liikenteen.

Bussiliikenteen vuoroja peruttiin ja vuoroja supistettiin, mutta joitakin vuoroja korvattiin veneillä Tukholman keskustasta Mälaren-järveä pitkin lähikuntiin.

Tukholman keskustan länsipuolitse kulkeva moottoritie Essingeleden sekä E4-tie pohjoisen suuntaan olivat täysin tukossa muun muassa raskaan liikenteen ajoneuvojen jäätyä jumiin. Pahimmillaan autojonot moottoriteillä olivat tuntien mittaiset.

Dagens Nyheterin mukaan monet autoilijat ”menettivät hermonsa ja ajoivat kuin päättömät” etsiessään tietä pois tuskatuttavista jonoista. Osa hylkäsi autonsa tienposkeen ja jatkoi matkaa jalan.

Autoilijat olivat raivoissaan teiden kunnosta ja vaativat Tukholman kaupunkia huolehtimaan paremmin aurauksesta.

Lumentulo aiheutti ongelmia myös lentoliikenteeseen Arlandan lentokentällä. Useita lentoja peruttiin tai niiden lähtö viivästyi.