Rahalla pääsee hammaslääkäriin nopeasti – kunnat tuskailevat pitkien jonojensa kanssa

Kuntien pitkät hammashoitojonot tuovat asiakkaita yksityisille klinikoille.

hammashuolto
Lapsi hammaslääkärissä
Laura Valta / Yle

Tänä vuonna hampaiden huoltaminen on tullut monelle kalliimmaksi, kävi sitten kunnallisessa tai yksityisessä hoidossa. Ensin aleni yksityisestä hoidosta maksettava Kela-korvaus, sitten kunnat saivat mahdollisuuden nostaa taksojaan.

Kuluvan vuoden aikana kunnallisessa hammashoidossa hoitoa saaneista merilappilaisista suurin osa on päässyt lääkärille hoitotakuun edellyttämässä ajassa. Kiireettömään hoitoon on päästävä kolmen tai viimeistään kuuden kuukauden kuluessa. Potilasmäärällä mitattuna tyypillisin jonotusaika seutukunnan terveyskeskuksiin on tähän mennessä ollut alle kolme kuukautta. Verraten suuri joukko asiakkaista on myös saanut hoitoa jo alle 20 päivän jonotuksen jälkeen.

THL:n tilaston mukaan tänä vuonna tammi-syyskuussa hammashoitoa saaneista yli puoli vuotta hoitoa jonottaneita on Meri-Lapissa ollut eniten Ylitorniolla (60) ja Keminmaassa (14).

Vaikka hoitotakuu Meri-Lapin terveyskeskuksissa pääosin toteutuu, on kuukausien odotus monelle hoitoa tarvitsevalle kuitenkin liian pitkä. Asiakkaita hakeutuu yhä enemmän yksityisille hammaslääkäriklinikoille. Hoitoloista kerrotaan, että niissä hoidetaan sekä tarkastuksia että akuutteja tapauksia.

– Osa potilaista väsyy odottamiseen ja jonottamiseen, jonka jälkeen se näkyy meillä, toteaa hammaslääkäri Timo Ruotsalainen Kemin Oma Hammas -klinikalta.

Yksityisen puolen valttina nopeus

Yksityiset hammashoitolat eivät pysty kilpailemaan hinnoilla kunnallisen hoidon kanssa, mutta sen valtteina ovat nopeus ja joustavat vastaanottoajat. Potilaita vastaanotetaan jopa iltaisin.

Kun kunnallisella puolella kiireetöntä hammashoitoa voi joutua odottamaan jopa puoli vuotta, voidaan yksityiseltä klinikalta tarjota vapaata aikaa vaikka samalle päivälle, jos se potilaan aikatauluun sopii.

Yksityisten hoitoloiden hinnat mietityttävät monia, mutta asiakkaalle annetaan hinta-arvio hoidosta ennen töiden aloittamista. Lisäksi osa klinikoista on reagoinut Kela-korvausten vähenemiseen alentamalla hintojaan.

Keminmaassa yksityisklinikat kunnan apuna

Esimerkiksi Keminmaassa on otettu yksityiset hammasklinikat kunnallisen hoidon avuksi. Vastaava hammaslääkäri Aarne Röyttä kertoo, että hammashoitojonoja puretaan yhteistyössä yksityisen hammaslääkäriaseman kanssa.

Kyseessä on tilapäinen järjestely, joka otetaan käyttöön, kun hoitoon pääsy uhkaa venyä kohtuuttomaksi. Tällöin yksityiselle lähetetty potilas maksaa hoidosta saman hinnan kuin terveyskeskuksessa.

Röyttä kertoo, että Keminmaan kunnalle on mahdollista hakeutua myös palvelusetelituottajaksi suun terveydenhuoltoon. Haku on ollut auki jo kaksi vuotta, mutta hakemuksia ei ole tullut.