Tukholmassa kaikkien aikojen lumikaaos

Bussiliikenne on edelleen pysähdyksissä, eivätkä aura-autot pääsee kunnolla töihin jumittuneiden autojen lomassa.

Talvisää
Mies hiihtää kadulla.
Mies hiihti Tukholman Brännkyrkagatanilla keskiviikkona.Claudio Bresciani / EPA

Tukholmaan on satanut enemmän lunta kuin koskaan ennen marraskuussa, ja vaikka säärintama on jatkanut matkaa pohjoiseen, keskiviikkona alkanut kaikkien aikojen lumikaaos pääkaupungissa jatkuu. Tukholmalaisia on kehotettu pysymään kotona, jos se mitenkään on mahdollista.

Tukholman kaupungin liikennelaitos (siirryt toiseen palveluun) kertoi torstaiaamuna, että liikenne on monin paikoin täysin seisahduksissa ja muuallakin edetään ryömimällä. Bussit eivät liikennöi juuri lainkaan. Linjoja on korvattu lisäämällä paikallisjunaliikennettä ja jatkamalla metroliikennettä poikkeuksellisesti läpi yön. Mälarenjärvella apuun on otettu laivat.

Liikennelaitos ei osaa arvioida, milloin umpisolmu saadaan auki. Näin pahoin jumittuneessa liikenteessä aura-autotkaan eivät pääse kunnolla tekemään työtään.

Moottoriteitä tukkivat lumeen juuttuneet kuorma-autot, jotka olivat lähteneet liikenteeseen kesärenkailla. Monet autoilijat odottivat jonoissa tuntikausia, ja osa päätti hylätä ajoneuvonsa ja jatkaa jalan.

Kaaos on aiheuttanut monissa raivoa ja syyttelyä kaupungin virkamiehiä kohtaan, mutta Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun)-lehti kertoo, miten jotkut jumiutuneet autoilijat jakoivat mukanaan ollutta syötävää kohtalotovereillaan.

Ruotsin ilmatieteen laitoksen (siirryt toiseen palveluun) arvion mukaan Tukholmaan satoi alkuviikon aikana 30–40 senttiä lunta. Virallinen luku saadaan torstaiaamun mittauksesta Tukholman Observatoriekullenilla. Lumentuloa on mitattu vuodesta 1905. Marraskuun tähänastinen ennätys oli 29 senttiä vuodelta 1985.

Pohjoista kohti liikkuvan lumisateen vuoksi on torstaiksi annettu säävaroitus muun muassa Taalainmaalle ja Jämtlantiin. Torstain keskipäivään mennessä lunta arvioidaan satavan noin 15 senttiä. Perjantaihin mennessä myräkän arvioidaan kuluttaneen voimansa loppuun.

Tukholmalaisten on toistaiseksi totuttava tarpomaan lumessa, sillä pakkasasteiden luoksi kinokset säilyvät ensi viikkoon, ilmatieteen laitoksesta kerrotaan.