1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän turvallisuuspalvelu väittää: Krimillä pidätetty ukrainalaisia sabotoijia

Turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan ukrainalaiset suunnittelivat iskuja sotilaskohteisiin.

Ulkomaat
Venäjän ja Ukrainan hallinnassa olevien alueiden välinen raja Krimin niemimaalla 11. elokuuta.
Venäjän ja Ukrainan hallinnassa olevien alueiden välinen raja Krimin niemimaalla 11. elokuuta. Reuters

Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n mukaan Krimin niemimaalla on pidätetty ryhmä ukrainalaisia sabotoijia, jotka suunnittelivat terrori-iskuja sotilaskohteisiin. Asiasta kertovat venäläiset uutistoimistot RIA Novosti (siirryt toiseen palveluun) ja Tass.

FSB:n mukaan Sevastopolissa pidätetyltä ryhmältä on takavarikoitu aseita ja räjähteitä. FSB väittää, että ryhmä toimii Ukrainan puolustusministeriön alaisuudessa ja että sen tavoitteena on aiheuttaa epävakautta Krimillä.

Ukrainan puolustusministeriö on sanonut, että kyse on "taas yhdestä" valheellisesta väitteestä, jonka tarkoitus on saattaa Ukraina huonoon valoon ja peitellä Venäjä-kriittisten krimiläisten sortoa.

Venäjän turvallisuuspalvelu esitti elokuussa samantyyppisiä syytöksiä (siirryt toiseen palveluun). Silloin FSB syytti Ukrainaa aseellisista hyökkäyksistä Krimin rajalla ja terrori-iskujen suunnittelusta Krimillä. Ukraina kiisti väitteet.

Elokuussa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik arvioi senhetkisen tilanteen pohjalta, että Venäjä näyttää käyttävän tekaistuja provokaatiosyytteitä jännityksen lisäämiseen.

Venäjä miehitti Krimin niemimaan vuonna 2014. Ukrainan ja kansainvälisen yhteisön mielestä alueliitos on laiton.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass, Yle

_Kuvatekstiä korjattu 11.11. kello 20.38: Kyseessä on Ukrainan ja Venäjän hallinnassa olevien alueiden raja, ei em. valtioiden raja. _

Lue seuraavaksi