Hauskoja Jahangirejä onkin kaksi – myös Alin veli Erfan tekee hyvää Nenäpäivänä

Koomikko Ali Jahangirin veli Erfan on stand upia harrastava lääkäri, joka vitsailee omasta painostaan ja hälventää rasismia avoimuudella.

Nenäpäivä
Kuvassa Erfan Jahangiri
Erfan Jahangiri osallistuu Nenäpäivään kertomalla nuorille lääkärin työstään.Heini Holopainen / Yle

Koomikko Ali Jahangiri on entuudestaan tuttu Nenäpäivän hyväntekijä esimerkiksi 24 tunnin radiolähetyksistään, mutta tänä vuonna mukaan astuu myös hänen veljensä Erfan. Lääkärinä työskentelevä Erfan Jahangiri on tänään mukana VMP:n Nenäpäivätempauksessa Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa, missä hän kertoo nuorille lääkärin työstä.

Erfan on veljensä Alin tapaan myös koomikko – mutta vain harrastajapohjalta, hän tarkentaa. Nykyään Erfan keskittyy lääkärin työhönsä Kokkolassa, ja onpa työstä hyötyä myös esiintymisistä leipänsä saavalle Ali-veljelle.

Esimerkiksi viime vuonna Ali pyysi veljen apuun, kun hän teki ensimmäisen kerran 24 tunnin hyväntekeväisyyslähetyksen radiossa. Niin pitkässä rupeamassa ääni on koetuksella, mistä Ali oli huolissaan. Lääkäriveli toi paikan päälle lääkettä.

– Se taisi olla joskus kolmelta yöllä, kun näin Alin siellä. Ali istui silmät aivan älyttömän auki ja ihan väsyneenä, se puhe oli vähän sellaista mongerrusta välillä, Erfan muistaa.

Jahangirien perheelle hyväntekeväisyys on ollut aina tärkeä ja luonnollinen asia. Esimerkiksi perheen äiti tekee joka kuukausi lahjoituksia kirkon ulkomaanavulle.

Stand up jäi taka-alalle

Vielä parisen vuotta sitten myös Erfan Jahangiri teki stand up -keikkoja. Viime aikoina keikat ovat kuitenkin vähentyneet, koska Jahangiri alkoi tuntea ristiriitaa hauskuuttamisen ja lääkärin työn välillä.

Teen stand upia aika paljon itsestäni, hyvin paljon omasta painostani ja siitä, minkänäköinen olen. Tosi paljon myös kohtaamisista.

Erfan Jahangiri

– Enää ei ole ollut niin suurta intoa tehdä stand upia. Se on kuitenkin todella vaativaa työtä. Koko ajan pitää olla kirja vieressä ja kirjoittaa ja kokeilla. Puolivaihteella ei voi tehdä.

Youtubesta löytyy Erfan Jahangirin viiden minuutin stand up -setti (siirryt toiseen palveluun), jonka tekemiseen häneltä meni yli vuosi ja 100-150 keikkaa. Jossain vaiheessa tuli hetki, jossa piti yksinkertaisesti päättää, mitä haluaa aikuisena tehdä. Silloin stand up jäi taka-alalle ja Jahangiri siirtyi lääkärin työhön.

Mistä Jahangiri sitten keikoillaan tunnettiin?

– Teen stand upia aika paljon itsestäni, hyvin paljon omasta painostani ja siitä, minkänäköinen olen. Tosi paljon myös kohtaamisista.

Suomalainen lääkäri, mutta käykö saunassa?

Jahangirit tulivat Suomeen pakolaisina Iranista. Perheen koti oli Vantaalla alueella, missä asui paljon maahanmuuttajia. Maahanmuuttajien kohtaama rasismi on tullut tutuksi.

Erfan Jahangiri on käynyt erilaisissa tilaisuuksissa kertomassa, mitä rasismi on ja miten se pitäisi ottaa vastaan. Rasismin hälventämiseen on hänen mukaansa yksinkertainen keino.

Emme ymmärrä toisiamme niin hyvin kuin pitäisi, koska emme kysy tarpeeksi. Jos pitäisimme dialogia yllä, uskoisin, että saisimme paljon enemmän aikaan ja tulisi paljon vähemmän väärinkäsityksiä.

Erfan Jahangiri

– Emme ymmärrä toisiamme niin hyvin kuin pitäisi, koska emme kysy tarpeeksi. Jos pitäisimme dialogia yllä, uskoisin, että saisimme paljon enemmän aikaan ja tulisi paljon vähemmän väärinkäsityksiä.

Lääkärinä työskenteleminen ulkomaalaisella nimellä on tuonut myös huumorinjuuria Jahangirin elämään.

– Toissa kesänä olin Vetelissä töissä terveyskeskuslääkärinä ensimmäistä kertaa. Meille sanottiin, että terveyskeskuksessa on kauhean kova kiire.

Ensimmäisellä työviikolla lista oli kuitenkin ihan tyhjä. Jahangiri ihmetteli: kuinka näin voi olla kiireisessä terveyskeskuksessa? Asianlaita selvisi, kun hän kuuli hoitajan puhelun vastaanotossa: "Kyllä herra meiltä löytyy aika teille, huomenna kello 9 aamulla. Ai lääkäri? Se on tämä Erfan Jahangiri – ihan suomalainen lääkäri kyllä on, osaa hyvin suomea, ihan Oulussa opiskellut. Ei, en tiedä, käykö hän saunassa..."

Olen vähän valkoinen mamu. Jos olisin vaikka somali, erottuisin, kun kävelen kadulla. Minulla on pipo, hanskat ja Fjällrävenin takki, en näytä enää mamulta.

Erfan Jahangiri

Puhdasta rasismia Jahangiri kertoo kokeneensa vähemmän.

– Olen vähän valkoinen mamu. Jos olisin vaikka somali, erottuisin, kun kävelen kadulla. Minulla on pipo, hanskat ja Fjällrävenin takki, en näytä enää mamulta.