Hyppää sisältöön

Tinnitus on kelju kumppani – "Pari kertaa mietin parvekkeella kumpaan suuntaan lähden"

Arviolta puoli miljoonaa suomalaista kärsii jatkuvasta tinnituksesta. Yleisin syy tinnitukselle on meluvamma.

Kuva: Nadja Mikkonen / Yle

Jyväskyläläisen Tarja Heinon korvat ovat soineet 15 vuotta, yötä päivää.

– Se on jatkuvaa ylimääräistä ääntä. Nykyisin olen tottunut siihen, ja pystyn nukahtamaan, hän sanoo.

Nukkuminen onkin monesti ensimmäinen, johon tinnitus vaikuttaa. Huonontuneesta unesta seuraa päiväajan väsymys, joka puolestaan vaikeuttaa tinnituksen kanssa elämistä.

Aaveääni ilman lähdettä

Tinnitus on aaveääntä, jolla ei ole ulkoista lähdettä. Ääni vaihtelee eri ihmisillä, joillain se on piippausta, joillain kohinaa, suhinaa tai huminaa; joillain taajuus on matala, joillain korkea.

– Minun tinnitukseni on hyvin korkealla taajuudella, mutta taajuus vaihtelee jonkin verran. Sopivalla taajuudella se jopa sattuu. Aina kuuluu jotain, mutta mitä ja kuinka kovaa, se vaihtelee, Heino kertoo.

Tavallisimmin tinnituksen syynä on sisäkorvan kuulokarvojen hermopäätteiden vaurio, jonka signaalit aivot tulkitsevat äänenä.

Tinnituksen alku voi liittyä meluvammaan, joko pidemmästä altistuksesta kovalle äänelle tai yhdestä ainoasta kovasta äänestä, kuten räjähdyksestä. Myös korvaan osuneet iskut voivat aiheuttaa tinnituksen.

Hoitona totuttautuminen

Joskus tinnituksen syy jää tuntemattomaksi.

– Minun tinnitukseni alkoi ilmeisesti stressin seurauksena. 4. elokuuta 15 vuotta sitten havahduin siihen, että en kuullut seinäkellon raksutusta. Huomasin, että on niin paljon muuta meteliä, Heino kertoo.

Parantavaa hoitoa sisäkorvasta johtuvaan tinnitukseen ei ole.

– Tehokkain hoito taitaa olla totuttautuminen. Täytyy kyllä sanoa, että se on ihan hiton vaikeaa. Pari kertaa mietin parvekkeella, että kumpaan suuntaan lähden, sanoo Heino.

– Mutta kyllä tämän kanssa elää voi, hän jatkaa.

Tinnitusta hoidetaan myös tinnitus retraining therapy -menetelmällä. Se on pitkäkestoinen menetelmä, joka perustuu poisoppimiseen.

– Siinäkin on kyse ääneen totuttelusta, eikä äänen poistamisesta. Tarkoituksena on, että ääntä ei koeta pelottavaksi, ahdistavaksi tai häiritseväksi. Hoito voi kestää vuosiakin, Heino toteaa.

Tinnitus voi johtua myös elimellisistä syistä, kuten kuuloluun luutumisesta, niska-hartiaseudun lihasjumeista tai purentavioista. Ne pystytään hoitamaan.

.
.