1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valvontaa maalla, merellä ja ilmassa – Hanhikiven ydinvoimala-alueella ei pienkopterikaan lennä luvatta

Ilmailukielto käsittää Hanhikivenniemen aidatun työmaa-alueen sekä ympäröivät maa- ja vesialueet.

Pienoiskopterikaan ei saa pörrätä ydinvoimalan työmaa-alueen yläpuolella. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Pyhäjoen Hanhikivenniemen työmaa-alueen ylle on määrätty lentokielto. Ilmailu on kielletty valtioneuvoston asetuksella ja se astui voimaan torstaista lukien.

Ilmailukieltoalue käsittää Hanhikivenniemen aidatun työmaa-alueen sekä ympäröivät maa- ja vesialueet.

Fennovoiman mukaan ilmailun kieltäminen Hanhikivenniemen työmaa-alueen yläpuolella on tarpeen kohteen suojelemiseksi laittomien tekojen yrityksiltä sekä mahdollisten ilmailuonnettomuuksien tai vaaratilanteiden seurannaisvaikutuksilta.

– Hanhikivenniemi on tällä hetkellä jokseenkin tavallinen työmaa, mutta tulevaisuudessa ydinvoimalaitos. Haluamme jo tässä vaiheessa varautua siihen, että alue on tarkasti meidän valvonnassamme, Fennovoiman turvallisuusasiantuntija Janne Leppänen kertoo.

Leppänen lisää, että samanlainen lentokieltoalue, viralliselta nimeltään ilmailulta kielletty alue, on voimassa myös Loviisassa ja Olkiluodossa.

Maa, meri ja ilma

Leppänen sanoo, että myös Hanhikivennimen maa- ja välitöntä merialuetta valvotaan. Jo aiemmin Hanhikivenniemelle on asetettu liikkumis- ja oleskelurajoitus.

Lähimmät lentokentät ovat Raahessa ja Kalajoella.

Hanhikivenniemi on tällä hetkellä jokseenkin tavallinen työmaa.

Janne Leppänen

– Olen ollut yhteydessä näiden kenttien lentokerhojen puheenjohtajiin ja pyytänyt heitä tiedottamaan asiasta jäsenistöä.

Lentokiellon asettamisen jälkeenkin saa Leppäsen mukaan alueella teoriassa lentää.

– Lupa pitää kuitenkin anoa liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta, joka pyytää lausuntoa sisäministeriöltä, Leppänen kertoo ja lisää, että teoriassa voi lentää, mutta se on rajoitettua.

Ilman lupaa ei ilmasta kuvata

Ultrakevyistä, kauko-ohjattavista pienoiskoptereista ei Leppäsen mukaan ole ollut alueella haittaa. Fennovoima on käyttänyt niitä muun muassa Hanhikivenniemen kuvaamiseen.

– Uuden, hiljattain voimaan tulleen ilmailulain mukaan kaikki ilmailu kieltoalueella on kielletty ilman lupaa. Se koskee myös pienoiskoptereita, Janne Leppänen täsmentää.