Trump kyseenalaistaa Palestiinan valtion kulmakiven

Yhdysvallat on aiemmin ollut YK:n linjalla, joka torjuu israelilaisten asumukset palestiinalaisalueilla.

Lähi-itä
Valkoisia parakkimaisia rakennuksia kukkulan juurella.
Amonan juutalaissiirtokunta miehitetyllä Länsirannalla kuvattuna viime kuussa. 50 perheen Amona on yksi niistä siirtokunnista, jotka Israelinkin mukaan ovat laittomia ja pitää purkaa. Samalla on annettu yhä enemmän lupia uusien rakentamiselle. Abir Sultan / EPA

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin neuvonantaja kertoo, ettei hänen isäntänsä vaalivoittonsa jälkeenkään pidä Israelin siirtokuntapolitiikkaa esteenä Israelin ja palestiinalaisten väliselle rauhanratkaisulle.

Jason Greenblattin kommentti Israelin armeijan radiolle poikkeaa jyrkästi YK:n ja tähän saakka myös Yhdysvaltain kannasta, jonka mukaan juutalaisasutusten rakentaminen Israelin vuonna 1967 miehittämillä alueille on iso kompastuskivi rauhan saavuttamiselle.

Greenblatt on Trumpin liiketoiminnan johtava neuvonantaja. Häntä on ennakoitu Trumpin pääneuvonantajaksi Israelia koskevissa kysymyksissä.

Mieli muuttui kampanjan aikana

Trump itse puolusti siirtokuntien laajentamista vaalikampanjansa aikana.

Hän oli aiemmin sanonut haluavansa olla neutraali palestiinalaiskysymyksessä, mutta brittilehti The Daily Mailin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa toukokuussa hän ilmoitti kantanaan, että siirtokuntarakentamisen on jatkuttava.

Hän väitti haastattelussa myös, että palestiinalaiset ampuvat Israeliin tuhansia ohjuksia ilman, että Yhdysvallat on todella koskaan piitannut siitä.

Välit Israelin tiivistynevät entisestään

Yhdysvallat ja Israel ovat erittäin läheiset liittolaiset, ja maiden suhteet ovat Yhdysvaltain Lähi-idän-politiikan ydin. Toisesta maailmansodasta tähän päivään mikään muu maa ei ole saanut Yhdysvalloilta yhtä paljon rahallista tukea kuin Israel. Valtaosalla Israel ostaa yhdysvaltalaisia aseita.

Presidentti Barack Obaman ja pääministeri Benjamin Netanjahun välit ovat kuitenkin olleet viileät ennen muuta palestiinalaiskysymyksen vuoksi.

Trump on moittinut Obamaa Israelin huonosta kohtelusta. Netanjahua Trump on kehunut hienoksi mieheksi. Netanjahu puolestaan esitti Trumpille lämpimät onnittelut vaalivoitosta ja kutsui tätä tosi ystäväksi.

Lähteet: AP, Yle