Trumpin voittopuhe käynnisti pörssissä hurjat nousujuhlat

Donald Trumpin kovat elvytyslupaukset nostivat torstaina perinteisten metalliyhtiöiden ja raskaan teollisuuden osakkeita sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

talous
Meklari Frankfurt am Mainin pörssissä 9. marraskuuta 2016.
Meklari Frankfurt am Mainin pörssissä 9. marraskuuta 2016. Frank Rumpenhorst / EPA

Vaalivoittaja Trump lupasi voittopuheessaan pistää uuteen uskoon Yhdysvaltain kaupungit. Hän sanoi kunnostavansa tiet, sillat, tunnelit, lentokentät, koulut ja sairaalat.

Pienen pohdiskelun jälkeen markkinoilla pääteltiin, että näin voi todellakin käydä. Elvytys voi käynnistyä ainakin jossakin mittakaavassa.

Teräsyhtiöiden, kaivosyhtiöiden, rakennusfirmojen ja suunnittelutoimistojen osakkeet lähtivät kovaan nousuun Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa. Myös joidenkin metallien hinnat ovat nousseet.

Trumpin puheiden vaikutus näkyy selvästi myös esimerkiksi Puolassa, jossa kaivosyhtiö KGHM:n pörssikurssi on noussut lähes kymmenen prosenttia eilisestä. Kupari ja hopeakaivoksia omistava yhtiö toimii aktiivisesti Yhdysvalloissa.

Infrahuuman vaikutukset näkyivät myös Helsingin pörssissä. Helsingin nousu oli isojen yhtiöiden osalta Euroopan kolmanneksi kovinta.

Päivän mittaan esimerkiksi Rautaruukin nielleen teräsyhtiö SSAB:n osake kävi välillä jo yli viiden prosentin nousussa. Outotecin osake oli päivällä jo kahdeksan prosenttia plussalla.

Muita nousijoita olivat muun muassa Metso, Konecranes, Nokia, Valmet ja Outokumpu.

Talouslehti Financial Times listasi Trumpin vaalipuheiden perusteella yritysmaailman voittajat ja häviäjät. Hyötyjiin kuuluvat öljy- ja kaasuala, rakentaminen, puolustusteollisuus, erilaiset ulkoistusyhtiöt ja lääketeollisuus.

Häviäjiin lehti laskee autoteollisuuden, uusiutuvat luonnonvarat kuten tuulivoimalat ja teleoperaattorit.

Lehden mukaan sekä voittajia että häviäjiä voivat olla lento- ja laivayhtiöt, finanssisektori, kulutustuotteet ja kauppa. Trump korosti läpi vaalikampanjan kotimaisen tuotannon tärkeyttä. Monet USA:ssa myytävät tuotteet valmistetaan nyt jossakin muualla.