Veden klooraus jatkuu Äänekoskella – ei pure alkueläimiin

Veden riittävyys on muodostumassa ongelmaksi Äänekosken vedenklooraukselle. Asukkaita pyydetään välttämään veden juoksutusta nykyisen klooraustason tehon varmistamiseksi.

Kuva: Antro Valo / Yle

Äänekoskella Hietama Parantalan alueen vesijohtoverkoston klooraustaso pidetään ennallaan. Veden riittävyys on kuitenkin ongelma, ja asukkaita pyydetäänkin välttämään veden juoksuttamista. Tarkoituksena on taata riittävä kloorin määrä verkostossa.

Äänekosken vesiepidemian selvitystyöryhmä on tänään käsitellyt esiin tulleita alkueläinlöydöksiä ja niiden vaatimia jatkotoimenpiteitä. Ainakin muutama ihminen on saanut tartunnan dientamoeba fragilis -nimisestä ameeboihin kuuluvasta alkueläimestä. Se aiheuttaa muun muassa pitkittynyttä vatsatautia.

Tuoreimpien asiantuntija-arvioiden mukaan klooraus puree huonosti alkueläimiin.

– Olen juuri keskustellut jo eläkkeellä olevan rautaisesti kokeneen kemistin kanssa, joka on maailmalla taistellut ameeboja vastaan. Hän sanoo, että vaikka kuinka nostettaisiin kloorin pitoisuutta, niin ei tehoa, sanoo Äänekosken terveysvalvonnan johtaja Jukka Lappalainen.

Saastuneella alueella jatketaan kuitenkin vesijohtoverkoston kloorausta ja keittokehotus pysyy edelleen voimassa Kolunpohjan tienhaarasta Hietama Parantala suuntaan olevalla alueella. Alueen asukkaita, joilla on pitkittyneitä oireita, kehotetaan ottamaan yhteyttä terveyskeskuksen päivystykseen oireilun syyn selvittämiseksi.

Kuva: Äänekosken Energia