Kuuhullu pystyy nauttimaan superkuusta – "On tosi levoton olo, kuin olisin juonut liikaa kahvia"

Jotkut kokevat, että kuu sekoittaa unirytmin tai valvottaa. Kansan kielessä tilannetta kutsutaan kuuhulluudeksi. Tieteellistä näyttöä kuun vaikutuksesta uneen on silti vähän.

ilmiöt
Maarit Relander ihailee kuuta, vaikka se joskus valvottaa.
Susanna Pekkarinen / Yle

Mikkeliläinen Maarit Relander on illan virkku ja aamun torkku, mutta täyden kuun aikaan unet saattavat jäädä todella vähiin. Niin hän odottaa käyvän myös maanantain superkuun kohdalla. Hän aikoo ihailla komeaa ilmiötä, mikäli mahdollista.

– Oletan, että en varmaan nuku superkuun aikaan, sillä kun on kuutamo, en saa nukuttua. On tosi levoton olo, kuin olisin juonut liikaa kahvia. Pyörin sängyssä ja saatan vaikka käytävällä vähän kävelläkin, kertoo Relander.

Relander yrittää kuitenkin yleensä pysytellä sängyssä, vaikka uni ei tulisikaan, sillä hän kokee, että lepo on tarpeen seuraavaa työpäivää ajatellen.

– Saatan kuitenkin nukahtaa aamuyöllä. Sillä ei ole vaikutusta, onko kuu pilvessä vai ei, mutta jotkut kuutamot menevät ohi niin, että saan nukuttua.

Muutaman yön vähät unet eivät Relanderia lannista, eikä hän siksi erityisesti tarkkaile, minä yönä täysikuu taivaalla on.

– Läheiset ovat tottuneet tähän, jotkut tietysti vähän naureskelevat etukäteen, että et taida taas tänä yönä nukkua, nauraa Relander.

Joillakin ihmisillä oireet ovat niin vakavat, että ne vaikeuttavat arkea. Esimerkiksi sveitsiläiset tutkijat ovat havainneet, että ihmisten on vaikeampi nukkua kunnolliset yöunet täysikuun aikaan.

Relander sanoo, että on oppinut elämään ominaisuutensa kanssa, eikä esimerkiksi ärsyynny, vaikka kuutamo veisi unet.

– En ole taivaankappaleelle mitenkään vihainen, sehän on kaunis. Joskus kuutamolla on kiva lähteä vaikka ratsastamaan.

Tieteellinen näyttö vähäistä

Kuun vaikutusta ihmiseen on tutkittu, mutta tieteellistä näyttöä huonon unen ja vahvan kuun välisestä yhteydessä ei ole uuri löydetty.

– Suurimmassa osassa tutkimuksia ei ole saatu asiasta mitään näyttöä. Sveitsissä on julkaistu suhteellisen hyvin tehty tukimus, jossa uni oli täyden kuun aikana heikompaa, Helsingin Uniklinikan unitutkija, professori Markku Partinen sanoo

– Edellisen superkuun aikana 1948 ei ollut olemassa nykyisenkaltaista unitutkimusta, joten siitä on mahdoton sanoa mitään. Silloin ei tehty unirekisteröintejä.

Täyden kuun vaikutus uneen elää vahva erilaisia tarinoiden ja kokemusta kautta. Myös unitutkija törmää niihin jatkuvasti.

– Aiemmin univaikutusta selitettiin kuun vetovoimalla, eräänlaisella vuorovesiteorialla, mutta vahvistusta tällekään ei ole. Herkät ihmiset voivat saada oireita ja nyt vaikutus voi olla suurempi.

– Oma käsitykseni on, että ihmisen psyykekanavat ovat hyvin voimakkaita. On olemassa aistiherkkiä ihmisiä, joille täyden aikana voi tulla erilaisia oireita. Mutta mekanismi on täysin avoin, Partinen sanoo.