1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaisesta koirasta tuli filmitähti Afrikassa – paljasti pelätyn norsunluukauppiaan

Norsunluukoira Rokka nähdään Yle TV1:ssä sekä Leonardo DiCaprion dokumenttielokuvassa Taistelu Norsunluusta.

salametsästys
Toni Lahtinen ja Rokka tutkimassa kiinalaisfirman konttia.
Toni Lahtinen ja Rokka tutkimassa kiinalaisfirman konttia. Suurin osa norsunluusta päätyy Aasiaan.Yle Kuvapalvelu

Tämä tarina kertoo sankaruudesta, roistoista ja lahjomattomasta kuonosta. Tarina on tosi.

Nelikymppinen rikostutkija ja entinen YK-sotilas Toni Lahtinen kaipaa elämäänsä sisältöä ja merkitystä. Hän irtisanoutuu ja matkustaa eri puolilla maailmaa vapaaehtoistyössä eläinten parissa. Mies etsii kohdetta, johon suunnata tarmonsa ja pakottava halunsa auttaa.

Vuonna 2011 kohde vihdoin löytyy: Lahtinen päättää pelastaa afrikannorsun sukupuutolta. Salametsästys ja norsunluukauppa uhkaavat hävittää tämän maalla elävistä nisäkkäistä suurimman.

Miestä järkyttävät tilastot, joiden mukaan Afrikassa tapetaan joka päivä yli 80 norsua. Tätä vauhtia afrikannorsu kuolee sukupuuttoon kymmenessä vuodessa.

Norsuunluun haistaminen vaikeaa

Kohdemaaksi valikoituu Tansania, jonka entinen pääkaupunki Dar es Salaam on salakuljetuksen keskuspaikka Itä-Afrikassa. Paikallinen luonnonsuojeluorganisaatio Pams Foundation lupautuu yhteistyökumppaniksi.

Lahtinen kouluttaa kaksi koiraansa, labradorinnoutaja Rokan ja terrieri Kipparin, haistamaan aseita ja norsunluuta. Se ei ole helppoa. Ruutisavujäljen haistaa kyllä, mutta norsunluu jättää hyvin heikon hajujäljen.

Rokka odottaa etsintää ilmastoidussa poliisiautossa.
Rokka odottaa etsintää ilmastoidussa poliisiautossa. Ulkolämpötila on varjossa 40 astetta.Yle Kuvapalvelu

Tansaniassa team Rokan (siirryt toiseen palveluun)tehtävä on auttaa poliisin eliittijoukko NTSCIU:ta ja sen iskuryhmää salakuljettajien jahtaamisessa. Lisäksi Lahtinen kouluttaa poliisin koirayksikköä ja sille valitsemiaan koiranpentuja.

Mukaan Afrikkaan matkustaa tv-toimittaja, dokumentaristi Tommi Ketonen. Miehet ovat tutustuneet Suomessa, heitä yhdistää huoli afrikannorsun tulevaisuudesta.

Filmitähdeksi DiCaprion elokuvaan

Projekti alkaa kesällä 2015. Olosuhteet Tansaniassa eivät ole helpot. On kulttuurien eroavaisuuksia aikakäsityksessä ja toimintatavoissa eikä kommunikaatiokaan aina onnistu. Hiostava kuumuus vie Kippari-koiralta kyvyn työskennellä.

Rokka sen sijaan onnistuu ilmiömäisellä hajuaistillaan löytämään todisteita, joiden ansiosta tansanialaispoliisi saa pidätettyä vuosikausia jahtaamiaan suurrikollisia.

Etsintää kiinalaisfirman asuintiloissa.
Etsintää kiinalaisfirman asuintiloissa.Yle Kuvapalvelu

Yksi Rokan uroteoista on ikuistettu näyttelijätähti Leonardo DiCaprion tuottamaan dokumenttielokuvaan Taistelu norsunluusta (The Ivory Game):

Tansanian poliisin erikoisjoukot ovat juuri pidättäneet Itä-Afrikan etsityimmän salakuljettajapomon, Paholaiseksi kutsutun Shetanin. Mies on johtanut 15 eri rikollissyndikaattia viidessä eri maassa. Poliisit ovat tutkineet Shetanin auton, mutta eivät ole löytäneet todisteita norsunluusta. Paikalle kutsutaan team Rokka.

DiCaprion kuvausryhmä on saanut vihiä Shetanin pidätyksestä ja erikoisesta norsunluukoirasta.

Dokumentaristi Tommi Ketonen muistelee, miten DiCaprion kymmenhenkinen filmiporukka kaarsi komeasti paikalle kolmella ilmastoidulla kuvausautollaan. Suomalaiset ja sankarikoira jytyyttivät perille mopotaksilla.

Kuvausryhmä yritti esittää, että heillä palaa pieni omaisuus päivässä, että voisinko olla häiritsemättä ja kuvata jonain toisena päivänä.

Tommi Ketonen

– Kuvausryhmä yritti esittää, että heillä palaa pieni omaisuus päivässä, että voisinko olla häiritsemättä ja kuvata jonain toisena päivänä. Vastasin kuvanneeni tätä jo vuoden Suomessa ja viisi kuukautta Tansaniassa, että jos joku heistä tulee minun kuviini, niin hän saa lähinnä turpaansa, Ketonen nauraa.

– Sovimme sitten, että kuvaamme rinta rinnan ja olkapää olkapäätä vasten, ja kaikki sujui hyvin.

Rokka löytää kuin löytääkin Shetan-Paholaisen auton uumenista jäämiä norsunluusta. Mies on tällä hetkellä vangittuna ja häntä syytetään 118 norsun syöksyhampaan laittomasta myynnistä. Luiden yhteisarvo on lähes miljoona euroa.

Takavarikoitua norsunluuta.
Takavarikoitua norsunluuta.Yle Kuvapalvelu

Ilman Rokan löytöjä poliisi olisi ollut usein avuton

Shetan on vain yksi Itä-Arfikan norsunluukaupan suurrikollisista, joiden jahtaamisessa team Rokka on mukana. Laiton norsunluukauppa on miljardibisnes ja sen lonkerot ulottuvat kaikkialle. Alueella toimii useita järjestäytyneen rikollisuuden mafioita.

Ilman Rokka-koiraa moni roisto kulkisi vielä vapaana. Koiran tärkeimpiä löytöjä pidetään jopa käänteentekevinä taistelussa norsunluun salakuljetusta vastaan, Tommi Ketonen sanoo.

– Isojen rikollispomojen pidättämisellä oli suuri symbolinen merkitys. Heidän tilalleen tulee tietenkin uusia tekijöitä, mutta tämä on kuitenkin merkki siitä, että jotain tässä epätoivoiselta tuntuvassa tilanteessa tehdään.

Loppu koirien hakkaamiselle

Milloin team Rokka ei ole roistojahdissa se opettaa tansanialaispoliiseille norsunluukoirien kouluttamista.

Opetustyö oli aloitettava pohjamudista, Rokan isäntä Toni Lahtinen kertoo. Tansanialaispoliisissa koirayksikön arvostus on pohjalukemissa, samoin koirien.

Koirayksikkö kuului poliisin alimpaan kastiin. Koiria laiminlyötiin ja koulutettiin hakkaamalla.

Toni Lahtinen

– Koirayksikkö kuului poliisin alimpaan kastiin. Koiria laiminlyötiin ja koulutettiin hakkaamalla.

Poliisit katsovatkin pöllämystyneinä suomalaiskouluttajan tapaa opettaa koiria lempeästi palkiten rangaistusten sijaan.

Pikkuhiljaa suomalaisoppi alkaa mennä perille. Lahtinen valitsee viisi sekarotuista koiranpentua koulutettaviksi. Mies käynnistää myös rähjäisen poliisikennelin kunnostustyöt.

Toni Lahtinen ja koirat lenkillä oppilaiden kanssa.
Toni Lahtinen ja koirat lenkillä oppilaiden kanssa.Yle Kuvapalvelu

– Vaikka autoimme läpimurtoihin suurrikollisten tutkinnassa, minulle merkittävintä oli se, että käänsimme päälaelleen eläinsuojeluun ja eläinten hyvinvointiin liittyvän kulttuurin Tansanian poliisissa, Lahtinen sanoo.

Tällä hetkellä poliisivoimien ylpeytenä toimii viisi sekarotuista norsunluukoiraa, Gilo, Nopi, Haki, Kia ja Naki. Heitä kohdellaan Lahtisen metodien mukaan. Myös koirayksikön arvostus on noussut.

– Kouluttamani poliisit pitävät minuun tiivistä yhteyttä. Eräs nuori ja arka mies kirjoitti hiljan, että Jumala sinunatkoon meitä: hänen itsetuntonsa on ansiostamme noussut uusiin mittoihin.

"Ole hiljaa tai sinut tapetaan"

Puolitoista vuotta kestäneen kehitysyhteistyöprojektin loppuaika Tansaniassa oli Lahtisen mukaan erityisen kuluttava, jopa hengenvaarallinen. Mies kertoo löytäneensä korruptiota myös poliisivoimista, jopa yhteyksiä suuren luokan salakuljetusbisneksiin.

Tilanne kulminoitui siihen, että minulle sanottiin "ole hiljaa tai sinut tapetaan".

Toni ahtinen

– Tilanne kulminoitui siihen, että minulle sanottiin "ole hiljaa tai sinut tapetaan", Lahtinen sanoo.

Team Rokka palasi Suomeen syksyllä 2016. Mies ja koirat lepäilevät nyt kotikonnuillaan Itä-Hämeessä ja nauttivat lenkkeilystä lumisessa maastossa.

Aika Afrikassa antoi paljon, mutta söi voimia ja rahaa. Lahtinen laittoi projektiin koko omaisuutensa. Yhtään ei silti kaduta, mies vakuuttaa.

Heikoimpien auttaminen, eläinten suojelu, tekee minut onnelliseksi.

Toni Lahtinen

– Jos mitään elämässään haluaa saavuttaa, on pantava itsensä likoon. En koe tehneeni uhrauksia. Heikoimpien auttaminen, eläinten suojelu, tekee minut onnelliseksi.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto luovutti Team Rokalle Vuoden eläinsuojeluteko 2016 -palkinnon työstä norsujen salametsästystä vastaan.

Mutta hei, ei tarina vielä voi päättyä. Yksi kysymys on vastaamatta: kohtasivatko suomalaismiehet sitä kaikkein tärkeintä, kaikkien ponnistelujensa kohdetta, norsua?

Tällä kertaa eivät, poliisityö vei kaiken ajan. Mutta kumpikin on nähnyt savannin uhanalaisen jättiläisen aiemmilla reissuillaan. Kokemus vetää hiljaiseksi, miehet sanovat.

– Afrikannorsu on henkeäsalpaava näky. Se on majesteettinen, rauhallinen ja selvästi hyvin älykäs olento.

Korjaus 13.11 klo 13.13: Tansanian pääkaupunki on Dodoma, eikä Dar es Salaam, kuten jutussa aiemmin luki.

Lue seuraavaksi