1. yle.fi
  2. Uutiset

Viemärisi viholliset tärpätti, maali ja lääkkeet vaativat erikoiskohtelun

Ympäristöviranomaiset ihmettelevät viemäriin päätyviä vaarallisia kemikaaleja. Esimerkiksi Järvenpään viemäriverkostossa on havaittu sinne kuulumattomia aineita.

jäteveden käsittely
Likasita vettä kaadetaan vessanpönttöön.
Kertaalleen pesuvetenä käytettyä niinsanottua harmaata vettä voisi käyttää vaikka vessanpöntössä. Nykyisillä veden hinnoilla se ei kuitenkaan olisi kovin kannattavaa.Vesa Vaarama / Yle

Vaaralliset jätteet kuormittavat jätevedenpuhdistamoa ja saattavat kulkeutua pilaamaan vesistöjä.

Esimerkiksi vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet on syytä viedä apteekkiin, eikä missään nimessä yrittää kipata vessanpönttöön.

Vaarallisten (siirryt toiseen palveluun) jätteiden keräykseen kuuluvat myös kodin remontissa tutut aineet, kuten tärpätti ja maali, muistuttaa toimitusjohtaja Ari Kaunisto Järvenpään kaupungin vesiliikelaitoksesta.

Haju paljastaa viemäriin kuulumattoman vieraan

Järvenpään viemäriverkostossa on huomattu sinne kuulumattomia aineita. Asukkailta on tullut ilmoituksia vuosien varrella kemikaalin hajusta viemäriverkostossa.

– Öljyt ja polttoaineet havaitaan joko silmämääräisesti tai hajuhaitan perusteella. Varsinaisesti havainnot tehdään jätevedenpuhdistamoilla, jäteveden tarkkailussa, kertoo vesihuoltoinsinööri Marko Jäntti.

Järvenpään Vedellä ei ole omaa vedentuotantoa eikä jätevedenpuhdistamoa. Vesi ostetaan Tuusulan seudun vesilaitoskuntayhtymältä ja jätevesi johdetaan HSY:n Viikinmäen jätevedenpuhdistalolle.

Suomen vesilaitosyhdistys opastaa kampanjasivuillaan (siirryt toiseen palveluun)tarkemmin wc-pönttöön kuuluvista ja kuulumattomista aiheista.

Lue seuraavaksi