Nuoret pelaavat terveydellään – rahapeleillä suora yhteys riskikäyttäytymiseen

Terveysriskit kasvavat pelikertojen myötä ja ongelmia tuovat yhtä lailla kauppojen peliatomaatit, nettipelit kuin vaikkapa lottoaminen.

terveysriskit
Väittelijä Tiina Räsänen
Nuorten pelaamista tutkinut Tiina Räsänen kiertää peliautomaatit itse kaukaa.Anne Heino / Yle

Nuorten rahapelaaminen on tuoreen tutkimuksen mukaan yhteydessä riskikäyttäytymiseen ja heikompaan terveyteen. Perjantaina Tampereella väittelevän Tiina Räsäsen mukaan ongelmia tuovat kaikki rahapelit, kauppojen peliautomaatit, nettipelit ja vaikkapa lottoaminen.

Mitä säännöllisempää ja useammin tapahtuvaa pelaaminen on, sitä suurempia hankaluuksia voi seurata, kertoo terveystieteiden maisteri Räsänen.

Oirelistalla oli myös mm. koulu-uupumusta, masennusoireita, ylipainoa.

Tiina Räsänen

– Jo vähintään kerran kuukaudessa tapahtuva pelaaminen oli yhteydessä moniin riskikäyttäytymisen muotoihin sekä tytöillä että pojilla. Riskikäyttäytymisellä tarkoitetaan esimerkiksi päihteiden käyttöä, lintsaamista ja rötöstelyä.

Terveyteenkin pelaaminen näyttää tuovan riskejä. Tiina Räsäsen mukaan yhteyksiä löytyi useita eli nuoret todella pelaavat terveydellään.

– Muun muassa koululounaan tai aamupalan syömättä jättäminen ja hampaiden harjaus oli harvinaisempaa. Tämä näkyi erityisesti kerran tai kaksi viikossa pelaavilla tytöillä. Pojilla terveysriskejä näkyi lähinnä päivittäin pelaavilla.

Oirelistalla oli myös muun muassa koulu-uupumusta, masennusoireita ja ylipainoa. Pelaavat tytöt myös kokivat terveytensä huonommaksi kuin pelaamattomat tytöt.

Rahapelien maailma

Suomalaisille rahapelaamisesta on tullut arkinen tapa viettää vapaa-aikaa. Nuoret pelaavat, vaikka rahapelaaminen on lain mukaan kiellettyä alle 18-vuotiailta. Pelejä on tarjolla useissa paikoissa ja tämän lisäksi rahapelit ovat viime vuosina valloittaneet myös verkkoa. Räsäsen mukaan rahapelimainontaan voi törmätä niin kaupan kassalla kuin kotisohvalla.

Tiina Räsänen ja pelikoneet
Rahapelaamisesta on tullut suomalaisille arkinen tapa viettää vapaa-aikaa.Anne Heino / Yle

Rahapelitutkimukseen ei Tiina Räsästä ohjannut omakohtainen kokemus. Rahapelit kaukaa kiertävä tutkija ei täytä edes lottokuponkeja. Myös tuttavapiiri on välttynyt ongelmapelaajista. Syynä aiheen valintaan oli alan tutkimuksen niukkuus.

– Runsaasta rahapelitarjonnasta ja rahapelien näkyvyydestä huolimatta nuorten rahapelaamista on tutkittu vielä melko vähän Suomessa ja maailmalla. Se sai minut kiinnostumaan. Halusin aiheen, joka ei ole loppuun kaluttu, josta ei vielä tiedetä kaikkea.

Riskikäyttäytymisellä tarkoitetaan esimerkiksi päihteiden käyttöä, lintsaamista ja rötöstelyä.

Tiina Räsänen

Tutkimuksessa pyrittiinkin lisäämään tietämystä suomalaisnuorten rahapelaamisesta. Tutkimusaineistona oli kolme isoa valtakunnallista kyselyä, joissa vastaajina olivat 12-17-vuotiaat tytöt ja pojat. Aineistoa saatiin myös vuosien 2010 ja 2011 Kouluterveyskyselyistä, Nuorten terveystapatutkimuksesta vuodelta 2011 ja Nuorten rahapelaaminen 2006 -aineistosta.

Valvontaa lisää

Väitöstutkimuksen esiin nostamat yhteydet nuorten rahapelaamisen ja riskikäyttäytymisen sekä heikomman terveyden välillä ovat Räsäsen mielestä huolestuttavia. Marketin automaattirivin K-18 kyltti pitää ottaa tosissaan ja valvontaa lisätä.

Kieltotaulu automaattien edessä
Marketin automaattirivin yhteydessä on ikärajasta kertova kyltti. Valvonta on kuitenkin vähäistä.Anne Heino

– Kyllä vanhemman pitäisi puuttua, jos nuoren pelaaminen on säännöllistä. Rahapelaaminen tulisi huomioida paremmin myös kouluterveydenhuollossa. Terveystarkastuksissa voitaisiin olla enemmän kiinnostuneita nuoren rahapelaamisesta ja sen voisi ottaa myös mukaan terveyskasvatukseen.

Myös kaupoilta hän toivoo nuorten pelaamisen tarkempaa automaattien valvontaa.

– Se saattaa jäädä huomaamatta, koska kaupassa tapahtuu niin paljon muutakin samanaikaisesti. Nuorten rahapelaaminen ei ole se, johon kiinnitetään huomiota tarpeeksi.

Ensi vuonna on alkamassa uusi THL:n tutkimus, jossa haetaan rahapelaamisen yhteyttä koulumenestykseen.

TtM Tiina Räsäsen sosiaali- ja terveyspolitiikan alaan kuuluva väitöskirja Terveys pelissä. Nuorten rahapelaamisen yhteys riskikäyttäytymiseen (Health in game. Adolescents' gambling and its association with risk-taking) tarkastetaan Tampereen yliopistosssa 11.10.2016