1. yle.fi
  2. Uutiset

Stora Enso sulkee Heinolan aaltopahvitehtaan – Lahteen huippuyksikkö

Stora Enson yt-neuvottelut Lahden ja Heinolan yksiköissä ovat päättyneet. Henkilöstön vähennystarve on 47.

Stora Enso
Sota Enson aaltopahvitehtaan portti Heinolassa.
Yle / Markku Lähdetluoma

Stora Enson Heinolan aaltopahvitehdas suljetaan pysyvästi ja pakkaustuotanto siirretään Lahden yksikköön. Yhtiö arvioi henkilöstön vähennystarpeeksi 47 henkilöä. Heinolan tehtaalla on 130 työntekijää.

– Irtisanomistarve pieneni hieman. Alun perin tarve oli 60 henkilöä, sanoo viestintäjohtaja Liisa Nyyssönen.

Stora Enso lupaa auttaa irtisanottavia työntekijöitä löytämään uusia työmahdollisuuksia. Kaikki avoimet työpaikat muissa Stora Enson yksiköissä ovat heidän haettavissaan.

Heinolan pääluottamusmies Matti Sirenin mukaan työnantaja ei ole eritellyt tarkemmin kenen kohdalle irtisanomiset osuvat.

– Yt-neuvottelut koskivat Lahtea ja Heinolaa, mutta todennäköisesti tämä kolahtaa Heinolaan enemmän, sanoo Siren.

Muut siirtyvät tuotannon mukana Lahden tehtaalle. Sirenin mukaan työt kuitenkin jatkuvat Heinolassa pitkälle ensi vuoteen. Lahden investointi ei juuri lohduta, kun irtisanomislappuja aletaan jakaa ennen joulua.

– Henkilöstön vähennyksillä maksatetaan investoinnit, sanoo pääluottamusmies Siren.

Lahteen 19 miljoonan investointi

Lahteen perustetaan aaltopahvipakkausten huippuyksikkö. Stora Enso investoi noin 19 miljoonaa euroa mm. uusiin koneisiin. Yksikkö valmistuu vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä.

– Tässä vaiheessa uusista työpaikoista ei voi sanoa mitään, mutta uusi investointi turvaa ja parantaa olennaisesti Lahden tehtaan kilpailuasetelmaa, sanoo Nyyssönen.

Stora Enso työllistää tällä hetkellä Päijät-Hämeessä noin 420 henkilöä aaltopahvin raaka-aineen valmistukseen ja aaltopahvin jalostukseen liittyvässä liiketoiminnassaan.

Muutos ei vaikuta aaltopahvipakkausten tuotantoon Kristiinankaupungissa eikä aaltopahvin raaka-aineen valmistukseen Heinolan fluting-tehtaalla.

Lue seuraavaksi