Harvinainen vetypalo sinkkitehtaalla Kokkolassa – yksi altistui kaasulle

Yksi ihminen on altistunut lievästi kaasulle Kokkolan Bolidenin sinkkitehtaalla sattuneessa vetypalossa. Hänet on viety yhteispäivystykseen.

tulipalot
Kuvassa Bolidenin pihaa aidan takaa
Juha Kemppainen / Yle

Vetypalo sai alkunsa puolelta päivin torstaina. Palo syttyi elektrolyysialtaiden päällä hallissa, missä erotellaan sinkkimetallia sinkkisulfaattiliuoksesta. Itse rakennukseen palo ei levinnyt. Kokkolan suurteollisuusalueella oli useita pelastuslaitoksen yksiköistä, jotka jäähdyttivät ja rajasivat paloa sinkkitehtaalla vedellä ja vaahdolla. Palosta ei aiheutunut ympäristölle haittaa.

Palo saatiin sammutettua ennen puoli kahta, mutta syttymissyytä ei vielä tiedetä. Laitos pyöri ennen paloa puoliteholla, mikä johtui käynnissä olleista huoltotöistä. Jostain syystä laitoksen puoliteholla-ajo altistaa vedyn kehitykselle. Onnettomuuden vuoksi laitos ajetaan ylös vasta turvallisuustarkastuksen jälkeen.

Boliden Kokkolan toimitusjohtajan Jarmo Herrosen mukaan tilanne on erittäin harvinainen.

– 28-vuotisen urani aikana näin laajaa vetypaloa ei ole tapahtunut. Nyt kuitenkin selvittiin säikähdyksellä, kommentoi Herronen tapahtunutta.

Suurpalo oli lähellä, kertoo toimitusjohtaja Herronen.

– Rakennus on 300 metriä pitkä. Jos palo olisi päässyt leviämään koko rakennukseen, olisi tilanne ollut paljon vakavampi.

Myös muita paikalla olleilta on ohjeistettu hakeutumaan hoitoon ensiapuun, jos oireita ilmaantuu. Hallissa oli töissä onnettomuuden sattuessa 25 työntekijää.

Päivitetty uusilla tiedoilla klo 16.49