Malminetsintä kiinnostaa taas - Lapista etsitään kultaa ja kuparia

Malminetsintä piristyy Lapissa ja vähän muuallakin. Kaivosviranomaisen Tukesin mukaan etsintää suunnataan nyt myös vanhojen kaivosten ulkopuolelle uusille alueille.

kaivosteollisuus
malminetsintä kairaus kaivos kairasydän
Malminetsintäkairauksissa saatavista kairasydämistä tutkitaan, mitä metalleja kallioperä kätkee.Jarmo Honkanen / Yle

Malmibuumin huippuvuosina 2008–2012 Suomen kallioperästä kairattiin kolme ja puolisataa kilometriä kairasydämiä. Ne ovat pötköjä, joista laboratorioissa analysoidaan ainekset. Kolme viime vuotta on ollut vaisumpaa ja viime vuonna kairattiin vain 130 kilometriä.

Viime keväänä tapahtui käänne. Kansainväliset malminetsintäyhtiöt ovat Suomen kaivosviranomaisen Tukesin mukaan merkittävästi lisäämässä tutkimuksia Lapissa ja muualla Suomessa.

Asialla ovat etenkin kanadalaiset ja australialaiset yhtiöt. Yhä useammin kairataan ennen tutkimattomilla seuduilla.

– Uusien neitseellisten alueiden kairaaminen on lisääntymässä ja se olisi positiivista malminetsinnän kannalta, että Suomea tutkittaisiin laajemmin kuin pelkästään tunnettujen kaivosten lähiympäristössä, sanoo ryhmäpäällikkö Terho Liikamaa Tukesista.

Etsinnän elpyminen näkyy myös työpaikkoina. Esimerkiksi Anglo Americanin Sodankylän Sakatti -hankkeeseen on haettu kahtatoista uutta työntekijää. Yhtiö tarvitsee geologeja, ympäristöasiantuntijoita ja teknikoita.

Myös kairauksiin erikoistuneesta Arctic Drilling Company ADC:stä kerrotaan, että etsintä on kääntynyt selvästi nousuun ja kysyntää kairauksille on.

Tukesin tietojen mukaan Lapista etsitään nyt muiden muassa kuparia, jota tarvitaan uusiutuvan energian tuotannossa aurinko- ja tuulivoimaloissa.

– Pohjoisessa Kittilän ja Sodankylän alueella mielenkiinto kohdistuu kupariin, nikkeliin ja tietenkin kultaan, sanoo Terho Liikamaa Tukesista.

Etelä-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla haetaan muiden muassa litiumia ja grafiittia ja Pohjois-Karjalan alueella nikkeliä, kuparia ja kultaa.