Republikaanit ja demokraatit vaalien jälkeen – Tutkija: "Taantumuksen aalto on väistämätön"

Yhdysvaltain suuri vaalipäivä muokkasi maan poliittista tilannetta uudenlaiseen asentoon. Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen arvioi Ylen haastattelussa Yhdysvaltain pääpuolueiden seuraavia siirtoja.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump kampanjoi Long Islandilla New Yorkissa 6. huhtikuuta 2016.
Donald Trump kampanjoi Long Islandilla New Yorkissa 6. huhtikuuta 2016. Peter Foley / EPA

Onko demokraateilla enää mitään valtaa USA:n kongressissa vai voivatko republikaanit sanella tulevat päätökset?

BH: Demokraateilla on määrävähemmistöihin perustuva jarrutusmahdollisuus eli filibuster-mahdollisuus, mutta republikaaneilla on aikamoinen värisuora. On kuitenkin huomattava, ettei Donald Trumpilla ole ollut hyvät suhteet edustajainhuoneen puhemies Paul Ryaniin eikä senaatin enemmistöryhmän johtajaan Mitch McConnelliin. Miten heidän suhteensa kehittyy?

Sekä Ryanilla että McConnellillä on paljon sananvaltaa, koska he edustavat republikaanien keskiötä ja ovat vallan kahvassa. Miten Trump saa välinsä heihin neutralisoitua?

Ryan ei tukenut Trumpia lainkaan pitkään aikaan. Oli myös se draaman kaari, että kun Ryan itse oli ehdolla, Trump ei tukenut häntä. Myös välit McConnellyyn ovat hyvin etäiset.

Molemmat puolueet ovat identiteettikriisissä. Trumpin ruohonjuuritason tukijat ja hänen oman politiikkansa peruspilarit eivät ole perinteisiä republikaanien teemoja.

Tarkemmin sanoen protektionistinen kauppapolitiikka ja anti-interventionismi eivät ole puolueen perinteistä linjaa. Kun hän julkisesti vastustaa vapaakauppasopimuksia, se on se hyvin poikkeuksellista myös, samoin Nato-kriittisyys.

Suuri kysymys tulee olemaan, miten suhtautuu republikaanien valtavirta, puhumattakaan neokonservatiiveista, kuten Bushit, jotka eivät ole suostuneet häntä tukemaan? Miten puolueen eri siipien yhteistyö saadaan sujumaan?

Yhdysvaltain senaatin puhemies Paul Ryan sanoi tiistaina presidenttiehdokas Donald Trumpin puheita rasistisiksi.
Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan irtisanoutui lokakuussa Donald Trumpin kampanjasta.Jim Lo Scalzo / EPA

Mikä on demokraattien tilanne?

BH: Demokraateilla se identiteettikriisi vasta onkin. Näiden vaalien suurin häviäjä on demokraattien puoluekoneisto.

Bernie Sandersin kannattajat ovat varmasti pahoillaan. Kun ennen vaaleja tehtiin hypoteettisia mielipidemittauksia, Trump vastaan Clinton ja Trump vastaan Sanders, Sanders voitti Trumpin aina.

Nyt tietysti tiedämme, etteivät mielipidemittaukset ole kovin luotettavia.

Mutta se ainakin tiedetään, että Sanders oli muutosta ajanut ehdokas, joka innosti ja aktivoi kannattajia. Demokraatit kuitenkin päättivät ottaa ehdokkaakseen kuluneen valtavirtapolitiikan ehdokkaan.

Ja kaiken kukkuraksi Clinton otti varapresidenttiehdokkaakseen hyvin tylsän ja ennalta-arvattavan Tim Kainen.

Hän olisi voinut valita esimerkiksi latinoperäisen työministerin Tom Perezin, joka olisi aktivoinut ruohonjuuritasoa. Tim Kaine teki vain ne tutut, turvalliset asiat sen sijaan, että olisi tehnyt jotain räväkkää, mitä kansa selvästikin janosi.

Demokraattien on nyt mietittävä, mikä on vasemman laidan ruohonjuuritason aktivistien rooli, mikä on Sandersin rooli.

Barack Obama sai kampanjatilaisuuksissa aikaan jopa hurmoksellisen tunnelman, joka kuitenkin lässähti, kun Clinton tuli puhumaan. Clintonissa ei ole tällaista inspiroivuutta.

Millaiseksi muodostuu puolueiden yhteistyö?

BH: Perinteisesti on pyritty siihen, että molemmat puolueet ovat asian takana. Mutta käytännössä…

Obaman aikana republikaaneilla on ollut obstruktionistinen politiikka. Koko kahdeksan vuoden aikana ei ole ollut ajattelua, että puhalletaan yhteen hiileen. Kansakunta on ollut tosi jakautunut.

Republikaaneilla on nyt hyvä mahdollisuus saada asioita läpi. Republikaanien intressissä on esimerkiksi terveydenhuoltouudistusten, tasa-arvoisen avioliittolain ja muiden edistyksellisten uudistusten kumoaminen.

Trump on purkamassa Obamacaren, mutta ei muuta sosiaaliturvaa ja Medicarea

BH: Niin hän republikaanien kauhistukseksi vaalikampanjassaan sanoi. Tässä tulee vastaan se, millainen ero kampanja-aikaisen retoriikan ja arkipäivän todellisuuden välillä tulee olemaan. Ne ovat usein kaukana toisistaan.

Trumpilla on myös demokraattimyönteinen menneisyys.

Jotain voi päätellä siitä, keitä ovat hänen tukijansa. Siellähän ovat Chris Christie, Rudy Giuliani ja Ben Carson, sekä varapresidentti Mike Pence, joka edustaa kristillistä oikeistoa. Tästä voi päätellä, että kulttuurisodat, joissa taistellaan arvoista ja oikeuksista, nousevat pintaan.

Donald Trumpin vaalinvalvojaiset 8. marraskuuta 2016.
Donald Trumpin vaalinvalvojaiset 8. marraskuuta 2016. Shawn Thew / EPA

Mitkä Trumpin kampanjalupaukset ovat toteutumassa?

BH: Trump on puhunut infrastruktuurihankkeista. Ne eivät ole republikaanien intressissä olevia asioita.

Uskon, että tehdään lehmänkauppa, jossa ilmastorahoituksesta ja ympäristöaktivismista luovutaan, ja siirretään ne rahat infrahankkeisiin. Tästä voidaan saada aikaan konsensus, koska republikaaneissa on laajalle levinnyt käsitys, että ilmastonmuutos on huijausta.

Toinen yhteisymmärryksen aihe voi olla, että yksimielisesti halutaan kumota Obamacare-terveydenhoitouudistus.

Trumpilla on myös ollut ajatus, että laittomat maahanmuuttajat potkaistaan maasta ulos. Mutta miten 10–12 miljoonaa ihmistä karkotetaan?

Ei se mahdotonta ole, sillä sellaista on tehty Yhdysvaltain historiassa. Mutta olisi se historiallinen maastakarkotus eikä sellaista ole viime vuosikymmeninä kuviteltukaan.

Tässä ei ole lainkaan kysytty, mikä on työnantajien rooli tai esitetty työnantajille rangaistusta, jos he palkkaavat laitonta työvoimaa. Republikaanien keskustelussa on vain työntekijöiden kriminalisointi.

Hän voi myös nimittää yhden korkeimman oikeuden tuomarin

BH: Ei vain yhtä vaan kolme tai neljä!

Korkeimmassa oikeudessahan on tuomareita, jotka ovat jo yli 80-vuotiaita. Nyt korkeimmassa oikeudessa konservatiivisten ja liberaalien välinen tilanne on 4–4, koska yhden viran täyttö on ollut jäissä republikaanien blokkauksen takia.

On todennäköistä, että Trump pääsee neljän virkavuotensa aikana nimittämään useampia tuomareita. Koska kyseessä on elinikäinen virka, viisikymppisten tuomarien nimittäminen muovaa valtakuntaa jopa 30 vuoden ajaksi.

Tästä seuraa varmasti taantumuksen aalto, se on aivan väistämätöntä.

Mitä demokraatit tekevät nyt?

BH: Heillä on peiliin katsomisen paikka. Sosiaalisesta mediasta huomaa, että ruohonjuuritason aktivismi on noussut. Presidentinvaaleilla voi olla sellainen vaikutus, että käynnistyy strateginen liittoutuminen erilaisten etnorodullisten ryhmien, muiden vähemmistöjen ja opiskelijoiden kesken.

Tästä voi seurata ruohonjuuritason liike, jolla voi olla paljonkin sanottavaa, mutta koska tämä on niin hiljattain tapahtunut, ei kannata vielä ennakoida liikaa.

Demokraatit eivät voi kuitenkaan harjoittaa samanlaista politiikkaa kuin republikaanit. Ei heillä ole nokan koputtamista. Kansa on puhunut ja itse he ovat olleet aiheuttamassa tätä tilannetta.

Sanomalehtiä Washingtonissa 9. marraskuuta 2016.
Sanomalehtiä Washingtonissa 9. marraskuuta 2016. Michael Reynolds / EPA