Ahtisaari ei yllättynyt Trumpin valinnasta: "Kävi selväksi, että USA:ssa haluttiin täydellinen muutos"

Vaalienalusviikolla Yhdysvalloissa ollut presidentti Martti Ahtisaari sanoo havainneensa, että maassa kaivattiin täydellistä muutosta.

USA:n presidentinvaali
Martti Ahtisaari
Presidentti Ahtisaari tapasi toimittajia Tampereella Ahtisaari-päivän yhteydessä.Petteri Paalasmaa / AOP

Presidentti Martti Ahtisaari suhtautuu rauhallisesti Donald Trumpin valintaan Yhdysvaltain presidentiksi. Ahtisaari oli toimittajien haastateltavana vuosittain vietettävän Ahtisaari-päivän yhteydessä Tampereella torstaina.

– Minusta on nyt tärkeää, ettei lähdetä hirvittelemään ja ymmärretään, mitä Yhdysvalloissa tapahtui, hän sanoo.

– Otetaan nyt ihan rauhallisesti tämä. Olen vuosien varrella tehnyt yhteistyötä sekä republikaani- että demokraattihallinnon kanssa, koska ilman Yhdysvaltain tukea ei rauhanvälitystehtävissä pysty tekemään oikeastaan yhtään mitään.

Arvioidaan vasta sadan päivän päästä

Donald Trumpia Ahtisaari ei ole koskaan tavannut. Hän kertoo olleensa Yhdysvalloissa vaalienalusviikon. Siksi Trumpin valinta ei tullut hänelle yllätyksenä.

– Asiantuntijatapaamisissa kävi selväksi, että Yhdysvalloissa haluttiin täydellistä muutosta. Haluttiin siirtyä demokraattien hallinnosta republikaanien hallintoon. Samalla valittiin kongressi ja senaatti myös.

Ahtisaari muistuttaa vanhasta sanonnasta, jonka mukaan kannattaa katsoa, mitä vaalien jälkeisinä satana päivänä tapahtuu.

– Silloin selviää hallituksen kokoonpano ja ulkoministerin nimi. Samalla vaihtuvat myös korkeimmat virkamiehet. Meidän pitäisi katsoa hyvin tarkkaan millaista väkeä kongressiin ja senaattiin tuli ja millaisia asenteita heillä on, hän muistuttaa.

Ahtisaaren mukaan siitä, että Venäjällä on juhlittu Trumpin valintaa, ei kannata vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä.

– Kyllä heillä on oikeus juhlia ketä haluavat.