1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapsen kuolemaan johtaneesta yliajosta suojatiellä ehdollista

9-vuotias pyöräilijätyttö sai surmansa, kun pakettiauto ajoi hänen ylitseen Ylöjärvellä viime syksynä.

Onnettomuus sattui Ylöjärven Takamaalla. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Onnettomuus tapahtui Ylöjärven Takamaalla syyskuussa 2015. Pakettiauton 22-vuotias kuljettaja ajoi risteykseen ilmeisesti noin 55-60 kilometrin tuntinopeudella. Paikalla oli viidenkympin nopeusrajoitus.

Pyöräilijätyttö tuli oikealta suojatielle ja jäi pakettiauton alle, lensi toistakymmentä metriä ja kuoli tapahtumapaikalla.

Yli ajaneen auton kuljettaja kertoi huomionsa kiinnittyneen vastakkaisesta suunnasta tulleeseen linja-autoon, joka oli pysähtynyt risteykseen. Hän oli ihmetellyt, mitä bussin kuljettaja aikoo. Tämä oli kuitenkin seisauttanut antaakseen tietä samalle tytölle.

Törkeän kuolemantuottamuksen rajamailla

Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomio tuli kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Syyttäjä vaati tuomiota törkeästä kuolemantuottamuksesta, mutta tähän ei oikeus yhtynyt. Perustelu oli, että kuljettaja ei kuitenkaan esimerkiksi ajanut kilpaa eikä ollut nauttinut alkoholia.

Suojatie oli oikeuden mukaan merkitty niin selvästi, että se olisi pitänyt huomata.

Tieliikennelain mukaan nopeus on pidettävä sellaisena, että ajoneuvon voi pysäyttää näkyvissä olevalla tien osuudella kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa.

Käräjäoikeus määräsi kuljettajalle neljä kuukautta vankeutta ehdollisena. Ajokiellosta luovuttiin, koska mies oli ollut jo kolmisen kuukautta poliisin antamassa määräaikaisessa ajokiellossa ja tarvitsee ajokorttia työssään.

Korvauksia määrättiin oikeudenkäynti- ja ruumiinavauskuluista yhteensä runsaat 3 000 euroa.