Islannin tulivuorenpurkaukset vaikuttavat ilmastonmuutokseen luultua laajemmin

Vauhdittaako vai hidastaako tuhkakerroksen paksuus lumen sulamista arktisella alueella? Esimerkiksi se selviää uudesta väitöskirjatutkimuksesta.

ilmasto
Heklan purkautuminen vuonna 2000.
Heklan purkautuminen vuonna 2000.Kjartan Thorbjörnsson / Nordfoto-Morgunblad / EPA

Ilmatieteen laitoksen tutkija Outi Meinander tarkasteli väitöskirjassaan Sodankylän Arktisen tutkimusaseman mittaustuloksia sekä Islannista peräisin olevia pölyhiukkasia. Meinander toteaa, että tulivuorenpurkauksista peräisin olevalla vulkaanisella pölyllä voi olla laajempaa merkitystä arktiseen ilmastonmuutokseen kuin on tähän asti osattu ajatella.

– Väitöskirjatyössäni havaitsin, että ohut tulivuoren tuhkakerros edisti lumen ja jään sulamista, mutta suurempi määrä toimi eristeenä ja hidasti sulamista, Meinander kertoo. Islannin tulivuoren pöly voi siis olla merkittävä lunta ja jäätä sulattava tekijä arktisella alueella.

Kokeellinen aineisto ja mallilaskelmat osoittivat, että noki vähentää lumen heijastuskykyä sitä enemmän, mitä lyhyempi säteilyn aallonpituus on kyseessä. Eniten heijastuskyky vähenee ultraviolettisäteilyn aallonpituuksilla.

Kansainvälisen Ilmastopaneelin IPCC:n uusimmassa arviointiraportissa ilmakehän hiukkaspöly on huomioitu lähinnä ilmastoa jäähdyttävänä tekijänä. Väitöskirja osoittaa myös toisensuuntaisen vaikutuksen.

Meinanderin väitöskirja tarkistetaan Helsingin yliopistossa ensi viikolla.