Tällaisen pääjohtajan Kela saa – Vankka virkamies- ja järjestöura taustalla

Elli Aaltonen (62) aloittaa Kelan ykkösjohtajana ensi vuoden alussa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti Aaltosen tehtävään perjantaina.

Kotimaa
Elli Aaltonen
Elli AaltonenPyry Sarkiola / Yle

Kelan pääjohtaja vaihtuu vuoden vaihteessa, kun Liisa Hyssälä jää eläkkeelle. Uusi johtaja Elli Aaltonen tulee politiikan ulkopuolelta. Hän ei ole ollut ehdokkaana edes kuntavaaleissa.

Aaltosella on sen sijaan pitkä virkamies- ja järjestötausta. Aaltosen viime vuosien lähin työtoveri, sihteeri Raija Hirvonen kuvailee esimiestään positiiviseksi, iloiseksi ja yhteistyöhakuiseksi.

– Hän ajattelee ja tuo esille sitä, että yhdessä saamme enemmän aikaan. Yhteistyöhalukkuutta on riittänyt myös sellaisiin tahoihin, jotka eivät itse ole olleet siihen kovin innokkaita, Raija Hirvonen kuvaa.

Suuret haasteet odottavat

Kelan hallituksen puheenjohtaja Anneli Taina tuntee Aaltosen pitkältä ajalta. Taina oli aiemmin Aaltosen kollega, Etelä-Suomen Aluehallintoviraston ylijohtaja. Taina ja Aaltonen ovat työskenneet samanaikaisesti myös Kelan hallituksessa.

– Pidän häntä oikein hyvänä ja sopivana johtajana Kelaan kokemuksensa perusteella. Hänellä on pitkä johtamiskokemus sekä hyvä sosiaali- ja terveysalan lainsäädännön tuntemus. Minulla on käsitys, että Elli Aaltonen on innovatiivinen ihminen ja kehitysmyönteinen johtaja.

Anneli Taina muistuttaa, että Kelalla ja sen uudella pääjohtajalla on isot haasteet edessä.

– Miten pidetään asiakkaat, koko Suomen kansa, tyytyväisinä, kun monimutkainen lainsäädäntö muuttuu koko ajan ja talouden haasteet siihen päälle. Tämä yhtälö on joskus aika vaikea ratkaista, Taina pohtii.

Kelan budjetti eli käytännössä sen kautta kulkeva rahamäärä on 15 miljardia euroa vuodessa. Kelalla on noin 6 000 työntekijää.

Vankka sosiaalipoliittinen osaaminen

Itä-Suomen aluehallintoviraston 62-vuotias nykyinen ylijohtaja on kotoisin Säämingistä, joka on nykyisin osa Savonlinnaa.

Virkauransa alkupuolella Aaltonen toimi muun muassa Savonlinnan kaupungin sosiaalisihteerinä. Sieltä tie vei sosiaali- ja terveysministeriön selvitystehtäviin. Aaltonen siirtyi 1995 lääninhallitukseen sosiaali- ja terveysneuvokseksi ja Itä-Suomen aluehallintoviraston ykkösnimeksi 2010.

Koulutukseltaan Aaltonen on yhteiskuntatieteiden tohtori. Hän on toiminut Kelan hallituksessa vuodesta 2008.

Aaltosen kanssa tekemisissä olleet kuvaavat Kelan tulevaa ykkösnimeä sosiaalipolitiikan huippuasiantuntijaksi ja hyväksi verkostoitujaksi. Yhteistyökumppani kuvaa Aaltosta ahkeraksi ja tarmokkaaksi virkamieheksi, joka saa asioita tapahtumaan.

Aaltosen tarmokkuus on saatu tuntea myös toimialoilla, jotka eivät suoraan kuulu Avin tehtäviin.

Avin johtamisen ohella Aaltonen on ollut paljon mukana asiantuntijana ja vapaaehtoisena eri järjestöissä. Hän toimii puheenjohtajana muun muassa Rintamaveteraanien neuvottelukunnassa, Työväen Näyttämöpäivillä ja Vanhustyön keskusliitossa.

Elli Aaltosen perheeseen kuuluu kaksi aikuista Helsingissä asuvaa poikaa. Aaltonen erosi miehestään kymmenisen vuotta sitten, mutta kuvaa välejä ex-mieheensä hyviksi.

Aaltonen luonnehtii itseään positiiviseksi, strategiseksi ja muutoshaluiseksi johtajaksi, joka haluaa saada joukot mukaan muutokseen.