Presidentti Niinistön toive Trumpille: Toivon, että puheiden peruminen jatkuu

Niinistön mukaan puheiden peruminen valtaannousun jälkeen voi viedä pohjaa populismilta.

Yle maailmalla: Bryssel
Presidentti Niinistö tapasi Brysselissä torstaina EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin.
Presidentti Niinistö tapasi Brysselissä torstaina EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin.François Walschaerts / EC

*BRYSSEL *Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoo, että Yhdysvaltain presidentiksi valittu Donald Trump peruu vaalikampanjan aikana ottamiaan kantoja.

Niinistö kommentoi Trumpin voiton merkitystä kaksipäiväisen Brysselin-vierailunsa päätteeksi. Kyseessä on Suomen ulkopoliittisen johdon ensimmäinen konkreettinen toive eilen presidentiksi valitulle Trumpille.

– Minäpä nyt esitän sellaisen toivomuksen, että toivottavasti Trump jatkaa tätä viimeöistä tapaansa perua kaikki puheensa, Niinistö sanoi.

– Luulen, että siihen voi olla mahdollisuuksiakin, että hän niitä ainakin pehmentää, hän jatkoi.

Niinistö viittasi Trumpin eilisaamuna Suomen aikaa pitämään voittopuheeseen, jossa hän esiintyi huomattavasti sovinnollisemmin kuin ennen.

– Minusta oli aika mielenkiintoista, että Trump niin nopeasti käänsi päälaelleen ajatuksiaan. Hillary Clinton, joka piti panna vankilaan, nousikin kansakunnan kiitoksen kohteeksi yhdessä yössä, Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa puheiden peruminen voi johtaa siihen, että Trumpin kannattajatkin arvioivat kantojaan uudelleen.

– Sitä kautta voi myös laimentaa intoa olla mukana populistisessa liikkeessä kannattamassa kaikenlaisia ajatuksia, Niinistö sanoi.

Eilen keskiviikkona lähettämässään onnittelukirjeeessä presidentti Niinistö toivotti Trumpillle "onnea ja viisautta vaativassa, koko maailmalle tärkeässä tehtävässä Yhdysvaltain presidenttinä."

Presidentti Niinistö vieraili eilen Naton päämajassa. Tänään hän tapasi EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin.