Terveyskomissaari ihastui Kuopioon ja KYSiin: "Tämä on yksi koko EU:n parhaista sairaaloista"

Vytenis Andriukaitis uskoo, että Kuopion tavoite kasvattaa terveysteknologia-alaa työllistämään 20 000 ihmistä on realistinen.

Kuopio
eu:n terveyskomissaari Vytenis Andriukatis Kuopion yliopistollisessa sairaalassa
Vytenis Andriukaitis (toinen vasemmalta) oli hyvin kiinnostunut kuopiolaisfirman elektronisesta lääkekaapista, joka helpottaa hoitajien työtä ja tekee lääkkeiden jakamisesta turvallisempaa.Klaudia Käkelä / Yle

Ennen poliittista uraansa sydänkirurgina toiminut EU-komissaari Vytenis Andriukaitis tutustui Kuopion yliopistolliseen sairaalaan täysin haltioituneena.

Liettualainen Andriukaitis saapui kaksipäiväiselle vierailulle Kuopioon. Tänään Andriukaitis tutustui Kysin uuteen Kaarisairaala-siipeen.

Kuopio on hieno esimerkki siitä, miten erilaiset toimijat tuodaan yhteen.

Vytenis Andriukaitis

– Olen ylpeä, sillä tämä on yksi koko EU:n parhaista sairaaloista. Olen motivoitunut keskustelemaan komissiossa esimerkiksi siitä, miten täällä olevaa tietotaitoa levitetään ja yhdistetään muuhun osaamiseen EU:ssa, Andriukaitis kertoo.

Kaarisairaalassa on paljon paikallista, Pohjois-Savossa suunniteltua tekniikkaa. Andriukaitis sai muun muassa liikutella siilinjärveläisfirman suunnittelemaa työskentelytelinettä tietokoneelle ja hänelle esiteltiin, miten kuopiolainen elektroninen lääkekaappi toimii.

– Kuopio on hieno esimerkki siitä, miten erilaiset toimijat tuodaan yhteen. Tekniikasta start-up-yrityksiin, it-teknologiaan ja itse sairaalaan. Yksi ei pärjää ilman muita, Andriukaitis suitsuttaa.

Kuopion unelmat voivat toteutua

Kuopiota ei siis turhaan ole tituleerattu terveysteknologia-alan "Piilaaksoksi". Kuopion seudun elinkeinoelämän toimijat ovat asettaneet terveysteknologialle kovat tavoitteet: 200 uutta alan yritystä ja välillisesti jopa 20 000 työpaikkaa vuoteen 2040 mennessä.

– Se ei ole unelmaa, vaan todellisuutta jo tänään. Tällä on lisäksi hyvät mahdollisuudet kasvaa uusiin suuntiin, Andriukaitis toteaa.

Andriukaitis kannustaakin panostamaan nimenomaan taloudellisiin ja liiketaloudellisiin resursseihin, kuten sijoituspankkeihin ja bisneskonsultointiin.

– Nyt kannattaa käyttää EU:n varoja, kuten HORIZON 2020 ja muita resursseja, kuten kansainvälisiä sijoituspankkeja, terveyskomissaari ohjeistaa.

HORIZON 2020 on EU:n tutkimuksen ja innovoinnin ohjelma, jolta voi anoa rahoitusta ja muuta tukea.

Korjaus 11.11: "Silikonilaakso" muutettu "Piilaaksoksi".