Tutkimus: Iäkkäät omaishoitajat saavat liian vähän proteiinia

Porissa tehdyssä tutkimuksessa selvitetään omaishoitajien ravitsemusta. Samalla pyritään parantamaan vanhusväestön ruokailutottumuksia.

ravitsemus
Henkilö laittamassa ruokaa.
Omaishoitajien ruokailutottumuksissa on parantamisen varaa.Mika Kanerva

Iäkkäät omaishoitajat näyttävät saavan ruuastaan liian vähän useita tärkeitä ravintoaineita. Porin perusturvan alueella tehdyssä ravitsemustutkimuksessa on käynyt ilmi, että omaishoitajien ruoka sisältää niukasti proteiinia, kuitua, folaattia ja D-vitamiinia.

Tutkimuksessa on selvitetty 79 omaishoitajan ruokailutottumuksia. Tutkittavien keski-ikä on noin 74 vuotta. Joukosta lähes viidesosa eli 15 oli aliravitsemuksen kannalta riskiryhmässä ja yksi oli tutkimuksen alussa aliravittu.

Hyvä ravinto suojaa

Tutkija, ravitsemustieteen projektityöntekijä Susanna Kunvik sanoo, että tulokset ovat yhdensuuntaisia ikäihmisten ravitsemuksesta saatujen laajempien tutkimustulosten kanssa.

Pienillä muutoksilla voidaan saada hyviä tuloksia.

Ravitsemustieteilijä Susanna Kunvik

Heikentynyt ravitsemustila vaikuttaa ikäihmisen hyvinvointiin, immuniteettiin, lihaskuntoon ja sairauksista toipumiseen. Tutkimuksessa selvitetään, pystytäänkö ruokailua koskevilla neuvoilla parantamaan omaishoitajien ravitsemusta.

– Pienillä muutoksilla, kuten maitotuotteiden lisäämisellä ruokavalioon, voidaan saada hyviä tuloksia, Kunvik sanoo.

Tutkittavat ovat Porin perusturvan alueelta eli Porista, Ulvilasta ja Merikarvialta. Tutkimukseen on saatu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rahoitusta, ja tutkimus jatkuu edelleen.