1. yle.fi
  2. Uutiset

Niillas Holmberg on Vuoden saamelainen 2016

Tunnustus jaettiin Helsingissä lauantaina Etnosoi!-tapahtuman yhteydessä. Tunnustuksen jakoi kansanedustaja ja entinen vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet.

kulttuuri
Niillas Holmberg
Utsjoelta kotoisin oleva Niillas Holmberg on monipuolinen taiteilija ja saamelaisten oikeuksien puolestapuhuja.Mira Rauhala / Yle

Utsjoelta lähtöisin oleva taiteilija Niillas Holmberg on valittu Vuoden saamelaiseksi 2016.

Niillas Holmberg on tullut tunnetuksi niin runoilijana, muusikkona, näyttelijänä kuin saamelaisten oikeuksia edistävänä aktivistinakin. Näistä ansioista hänet palkitaan Vuoden saamelaisena.

– Niillas Holmbergin tekemä pohjoissaamenkielinen kirjallisuus ja musiikki on merkittävä kulttuuriteko. Saamenkielistä kirjallisuutta ja musiikkia on julkaistu erittäin rajallisesti, joten Holmbergin useat runoteokset ja levyt ovat merkittävä lisä saamelaisen kirjallisuuden ja musiikin tarjontaan, valitsijaraati toteaa.

Taiteellaan Holmberg on lisännyt saamelaisen kulttuurin tunnettuutta myös valtaväestön keskuudessa, sekä laajasti Suomen rajojen ulkopuolella ympäri maailman, kahdeksan saamelaisyhdistyksen edustajista koostunut valitsijaraati jatkaa.

Rohkea taiteilija

26-vuotias Niillas Holmberg on julkaissut viisi runokirjaa, joita on käännetty yhteensä yli kymmenelle kielelle.

Muusikkona Holmberg on levyttänyt useammassa eri kokoonpanossa ja on lisäksi esiintynyt vierailijana useiden muiden artistien julkaisuilla. Holmbergin kokoonpanojen musiikkityylit vaihtelevat folkista elektroniseen musiikkiin.

Näyttämötaiteen saralla Holmberg on esiintynyt muun muassa Yle Sápmin tuottamassa saamenkielisessä Unna Junná -lastenohjelmassa. Holmberg on esiintynyt lisäksi teatterin lavalla ja televisiosarjassa.

Ylva Ijahis Ijas
Niillas Holmberg on mukana monenlaisissa kokoonpanoissa musiikin saralla. Kuvassa Niillas Holmberg esiintymässä Ijahis Idja -festivaalilla viime kesänä Ylva-yhtyeen kanssa. Jonne Järvinen / Yle

Valitsijaraati haluaa kiittää Niillas Holmbergia myös hänen työstään saamelaisten oikeuksien puolestapuhujana. Holmberg on usein ottanut kantaa saamelaisten oikeuksien puolesta ja tehnyt saamelaisten asemaa tunnetuksi myös valtaväestölle.

– Holmberg ei ole kaihtanut puhumasta vaikeistakaan aiheista, vaan on käyttänyt hienosti näkyvyyttään mediassa saamelaisten oikeuksien parantamiseksi.

Holmbergin valtioiden rajat ylittävä yhteistyö niin taiteen kuin aktivismin saralla ovat raadin mukaan hyvä esimerkki siitä, että saamelaiset ovat yksi kansa valtioiden rajoista huolimatta, ja että saamelaisten asema yhdessä valtiossa on kaikkien saamelaisten asia.

Saamelaiset ovat saaneet itse ehdottaa palkinnon saajaa

Vuoden saamelaisen valitsi kahdeksan saamelaisjärjestön edustajista koostunut raati.

Raadissa oli mukana edustaja seuraavista yhdistyksistä: City-Sámit, Sis-Suoma sámesearvi Bárbmu, Oulu Sámit, Vuohču Sámiid searvi, Johtti Sápmelaččat, Mii, Sámi Siida ja Suoma Sámi Nuorat.

Ehdotukset Vuoden saamelaiseksi ovat tulleet saamelaisyhteisöltä. Ehdotuksia nettikyselyyn tuli määräaikaan mennessä noin sata.

– Niillas Holmbergin työ saamelaisen kulttuurin, taiteen ja saamelaisten oikeuksien edistämisen puolesta on teko, josta saamelaisyhteisö haluaa häntä Vuoden saamelainen -tunnustuksen antamalla kiittää ja samalla kannustaa jatkamaan hyvää työtä. Holmberg on saamen kieltä työssään käyttävänä taiteilijana ja esiintyjänä tärkeä esikuva erityisesti saamelaislapsille ja -nuorille, jotka saavat nähdä oman kulttuurinsa ja kielensä esillä ja arvostettuna, valitsijaraadin puheenjohtaja Inka Musta toteaa.

Vuoden saamelainen -palkinto jaettiin nyt toista kertaa

Vuoden saamelainen -palkinto on pääkapunkiseudun saamelaisyhdistyksen City-Sámit ry:n tänä vuonna toista kertaa jakama tunnustus.

Tunnustuksen tarkoituksena on rohkaista saamelaisia vaalimaan kulttuuriaan ja kieltään ja siirtämään niitä tuleville polville, sekä edistää valtaväestön tietoisuutta saamelaisista.

Tunnustus jaettiin Helsingissä lauantaina Etnosoi!-tapahtuman yhteydessä. Tunnustuksen jakoi kansanedustaja ja entinen vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet.

Ensimmäisen Vuoden saamelainen -tunnustuksen sai vuonna 2015 saamen kielen lehtori Outi Länsman Inarista.

Sauli Niinistö, Outi Länsman ja Jenni Haukio Turku girjemeassuin 2015.
2015 Vuoden saamelaiseksi valittu Outi Länsman yhdessä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion kanssa Turun kirjamessuilla 2015. Turku girjemeassut
Lue seuraavaksi