1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ville Ojanen kisaa maailman parhaan instrumentaalilevyn palkinnosta New Yorkissa lauantaina

Saarijärveläinen muusikko Ville Ojanen on edennyt arvostetun IMA-gaalan finaaliin New Yorkissa lauantai-iltana. Ojasen albumi Kameleontti on ehdolla parhaaksi instrumentaalilevyksi Independent Music Awards gaalassa Lincoln Centerissä.

Ville Ojanen jännittää lauantai-illan New Yorkin gaalan tulosta kotonaan Saarijärvellä. Kuva: Tenho Tornberg / Yle

Kilpailussa  on useita kansainvälisiä kategorioita, jotka on tarkoitettu riippumattomille artisteille, joilla ei ole takanaan isoja levy-yhtiötä. Esiraati on valinnut tiukalla seulalla kaikissa kategorioissa muutaman artistin finaaliin. Ojasen albumisarjassa on yhteensä viisi finalistia.

– Kyseessä on aika vapaa instrumentaalimusiikin sarja eli musiikkia ei ole rajattu jazziin tai muuhun. Lähetin oman levyni ja tiedot esiraadille keväällä ja lokakuun alussa tuli ilmoitus, että ehdokkaana ollaan, kertoo Ville Ojanen.

En tällä aikataululla sinne notkene.

Ville Ojanen

Ehdokkuutta Ojanen pitää hienona väylänä uusiin kontakteihin. Se alkoi jo ehdokkuuksien julkaisusta. Pressitiedotteet kisasta lähetettiin Yhdysvalloissa tuhanteen radioon ja satoihin muihin medioihin.

Harmikseen Ville ei pääse New Yorkin Lincoln Centerin gaalaan, vaikka paikatkin sinne on varattu järjestäjän toimesta.

– Laitoin sinne viestin, että en tällä aikataululla sinne notkene. Jos tieto olisi tullut aikaisemmin, olisin harkinnut lähtöä.

Kansanmusiikkijuuret Kaustisella

New Yorkin IMA-gaalaa Ojanen kehuu, koska se on ottanut yhdeksi sarjaksi instrumentaalimusiikin. Samaa Ojanen toivoo myös kotimaisilta gaaloilta, muun muassa Emma-gaalalta.

Ojasen lapsuuden koti on keskellä Kaustisen kansanmusiikkifestivaalin aluetta ja Ville on soitellut 7-vuotiaasta alkaen vanhojen mestareiden kanssa. Oppia on saatu muun muassa pelimanniguru Mauno Järvelältä.

Kaiken taustalla on etnopoljento.

Ville Ojanen

Kameleontti-levy ponnistaakin suomalaisesta kansanperinteestä, mutta lisäksi levyltä löytyy elokuvamaisia sävyjä.

– Sitä voi luonnehtia progressiiviseksi kansanmusiikiksi. Levyltä löytyy erilaisia ulottuvuuksia, mutta kaiken taustalla on etnopoljento.

Kameleontti-levyllä soittaa yhteensä 11 muusikkoa. Peruskokoonpanossa oli kieli- ja lyömäsoittimet, viulu ja puhaltimet. Vierailijana ovat trumpetisti Jorma Kalevi Louhivuori ja kampiliiraa soittava Eetu Klemetti. Kampiliira on 1000-luvulla Espanjan luostareissa kehitetty soitin, jossa kieliä soitetaan jousen sijasta pyörittämällä kammesta puukiekkoa.

– Levyltä löytyy tosi käheetä ja isoa soundia persoonallisilla soittimilla. Se on ollut minun tavoite ja tavaramerkki, linjaa Ojanen.

Ville Ojasen pääsoitin on viulu. Kuva: Tenho Tornberg / Yle

Etno- ja kansanmusiikki vahvoja Suomessa

Suomen etnomusiikkikulttuurin Ville Ojanen arvioi aika monipuoliseksi. Siitä löytyy saamelainen ulottuvuus, itäsuomalainen tyyli ja inkerinsuomalaisten musiikki.

– Länsi-Suomesta löytyy enemmän Euroopasta tullutta hovitanssi-pohjaista kansamusiikkia. Itseni näen ainoastaan säveltäjän tontilla. Sanoittaminen ei ole koskaan ollut läheinen juttu, luonnehtii Ojanen.

Uutta ja mullistavaa ei ole tullut.

Ville Ojanen

Suomalaisessa modernissa kansanmusiikissa Ville Ojanen arvostaa koulutustarjontaa ja muusikoiden hyvää teknistä kehittymistä. Jotain uutta saisi jo tulla esille.

– 1990-luvun taite oli mullistavaa aikaa, kun tuli Värttinä, JPP ja sun muut. Sen jälkeen on pysytty ihan hyvällä perustasolla, mutta uutta ja mullistavaa ei ole tullut viimeiseen parinkymmeneen vuoteen.

Ville Ojanen jatkaa Saarijärvellä taiteilija-apurahalla vuoden loppuun. Lisäksi hän toimii tuntiopettajana Saarijärven musiikkiopistossa ja Kaustisen musiikkilukiossa. Päätoimiseksi opettajaksi Ojanen palaa ensi vuoden alussa. Sävellyspuolella on ensi vuonna valmistumassa etnopohjainen teos isolle orkesterille.

Ja jos New Yorkin gaalassa heltiää voitto kotiin, hän lupaa hoitaa passinsa taas matkailukuntoon.

IMA-gaala järjestetään Lincoln Centerissä New Yorkissa.

Independent Music Awards netissä (siirryt toiseen palveluun)