Leonard Cohen on kuollut

Tunnettu runoilija, lauluntekijä ja taiteilija Cohen oli kuollessaan 82-vuotias.

Leonard Cohen esiintymässä Nimesissä, Ranskassa 2014. Kuva: Yoan Valat / EPA

Legendaarinen kanadalainen laulaja-lauluntekijä, runoilija ja kirjailija Leonard Cohen on menehtynyt. Cohen kuoli Los Angelesissa maanantaina 7. marraskuuta. Taiteilija siunattiin läheisten läsnäollessa Montrealissa. Hän oli 82-vuotias.

Laulajan virallisilla Facebook-sivuilla asiasta ilmoitettiin vajaa puoli tuntia sitten. Sivuilla todetaan, että yksi musiikin arvostettu ja tuottelias tekijä on menetetty.

Hän julkaisi viimeisen albuminsa "You Want It Darker" viime kuussa.

Cohenin perhe toivoo yksityisyytensä kunnioittamista surun keskellä. Cohenin muistotilaisuus järjestetään Los Angelesissa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Lapsuus ja nuoruus Kanadassa

Leonard Norman Cohen syntyi Westmountissa, Montrealissa 21. syyskuuta 1934. Hänen äitinsä oli muuttanut Liettuasta Kanadaan ja hänen isänsä esi-isät olivat tulleet Puolasta. Cohenin isällä oli vauras vaatekauppa, mutta hän kuoli Leonard Cohenin ollessa 9-vuotias. Isä kuitenkin jätti pojalleen rahaston, jotta poika voisi opiskella kirjalliselle uralle.

Cohen opiskeli yksityisessä juutalaisessa yhteiskoulussa, jossa hän oppi soittamaan kitaraa. Hän perusti opiskelutovereidensa kanssa ryhmän Buckskin Boys.

Vuonna 1951 hän aloitti opinnot Montrealin McGill yliopistossa pääaineenaan Englannin kirjallisuus. Hän julkaisi ensimmäisen runokokoelman vuonna 1956.

Cohenin runot saivat hyvän vastaanoton, ja vuoden kuluttua teoksen ilmestymisestä hän pääsi opiskelemaan Columbian yliopistoon. Cohenin toinen runokokoelmansa ilmestyi 1961, jolloin hän oli 27-vuotias.

Ensimmäinen romaani ilmestyi 1963

Cohen muutti pienelle Kreikan saarelle Hydraan, jossa hän kirjoitti ensimmäisen romaaninsa The Favourite Game vuonna 1963. Hän asui saarella norjalaisen Marianne Jensenin kanssa, jolle hän kirjoitti myöhemmin runon ”So Long Marianne”.

Cohenin toinen romaani julkaistiin vuonna 1966.

Cohen muutti Yhdysvaltoihin 1967. Hän oli päättänyt jatkaa uraa lauluntekijänä ja muusikkona. Debyyttialbumi Songs of Leonard Cohen ei ollut kaupallisesti menestyksekäs.

Tunnettuja lauluja, menestystä ja mainetta

Seuraavien seitsemän vuoden aikana hän julkaisi kolme albumia: “Songs From a Room”, “Songs of Love and Hate” ja ”New Skin for the Old Ceremony”. Niiden lauluja hän esitti Yhdysvaltain, Kanadan ja Euroopan kiertueillaan 1970-luvulta alkaen.

Vuonna 1973 Cohen matkusti Israeliin osallistuakseen vapaaehtoisena aktiivipalvelukseen Yom Kippur –sodassa. Hänet kuitenkin sijoitettiin viihdytysjoukkoihin.

Cohenin viides albumi ei olut menestys. Hänen musiikillinen uransa hiipui 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa. Kiinnostus elpyi jälleen 1985, jolloin hän julkaisi yhden tunnetuimman kappaleensa ”Hallelujah”.

1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa Cohen oli suosiossa. Hän palasi populaarimusiikin valtavirtaan.

Hänen tunnettuja laulujaan ovat muun muassa ”Hallelujah”, "Suzanne" ja "Bird on a Wire".

Kari Mokko haastatteli Cohenia vuonna 1993

Buddhalainen munkki palaa kiertueille

Cohen kiinnostui buddhalaisuudesta ja kääntyi buddhalaiseksi munkiksi vuonna 1996.

Vuonna 1999 hän tuli jälleen esille mukanaan runsaasti uutta aineistoa, joista osa on taltioituna vuoden 2001 albumiin ”The New Songs”.

Vuonna 2006 73-vuotias Cohen sai havaita, että hänen managerinsa ja ex-rakastettunsa Kelley Lynch oli kavaltanut hänen tililtään yli viisi miljoonaa dollaria. Vaikka Cohen voitti oikeusjutun, hänelle aiheutui suuria vahinkoja. Lynch vangittiin myöhemmin.

Kaksi vuotta myöhemmin vuonna 2008 Cohen aloitti massiivisen konserttikiertueen, joka kesti 18 kuukautta.

Vuonna 2012 Cohenilta ilmestyi hänen kaikkien aikojen suosituin albuminsa ”Old Ideas”. Monet kriitikot pitivät levyn kappaleita vihjauksena artistin omaan kuolemaan. Arvioista piittaamatta Cohen lähti jälleen kiertueella edistääkseen levynsä myymistä.

Leonard Cohenia pidetään yhtenä sukupolvensa arvoituksellisimpana runoilijana ja lauluntekijänä. Vaikka monet teemat hänen teoksissaan viittaavat masentuneisuuteen, hän oli aina innokas elämän realiteettien tarkkailija.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Päivitetty klo 12.05: lisätty Cohenin kuolinpäivä. Lähde: Cohenin lähipiiriin kuulunut Jarkko Arjatsalo.