Tutkijat: Ilmastonmuutos koskettaa jo lähes kaikkea elämää maapallolla

Tutkijoiden mukaan muutokset ovat yllättävän voimakkaita, vaikka keskilämpötila on noussut vain noin yhden asteen esiteollisen ajan tasosta.

Ulkomaat
Ilmansaasteita Pekingissä huhtikuussa 2016.
Ilmansaasteita Pekingissä huhtikuussa 2016.Wu Hong / EPA

Ihmisen toiminnasta aiheutuva ilmastonmuutos on jo täydessä vauhdissa, vaikka globaalikeskilämpötila on noussut vain noin yhden Celsius-asteen esiteollisen ajan tasosta, kirjoittaa Science-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijat ovat havainneet vaikutuksia eri puolilla maailmaa maapallon biologisessa monimuotoisuudessa: geeneissä, lajeissa ja ekosysteemeissä. Vaikutukset ulottuvat jo nyt 32 maan ja 31 meren tai makean veden ekosysteemeihin.

– Nämä vaikutukset vaihtelevat yksittäisten geenien muutoksista merkittävämpiin muutoksiin lajien fysiologiaan ja fyysisiin ominaisuuksiin, kuten ruumiin koon ja lajien muuttoihin kokonaan uusille alueille, sanoo tutkija Brett Scheffers, joka on apulaisprofessorina Floridan yliopistossa ja jäsenenä Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton ilmastomuutoksen asiantuntijaryhmässä.

Asiantuntijoiden mukaan muutokset aiheuttavat epäjohdonmukaisuutta satoihin, pienentävät kalamääriä ja aiheuttavat uhkia elintarvikkeiden turvallisuudelle. Sairaat metsät eivät pysty sitomaan enää suuria määriä hiiltä. Kukat kukkivat aiemmin keväällä ja pidempään syksyllä.

Lämpenevät valtameret eivät toimi enää tehokkaina puskureina lämpötilojen nousulle, tulvat yleistyvät, merenpinta nousee ja syklonit pahenevat.

Mitä enemmän luonnollinen ympäristö muuttuu, sitä enemmän terveistä ekosysteemeistä riippuvaisen ihmisen toimeentulo on vaarassa.

– Olemme yksinkertaisesti hämmästyneitä havaitsemiemme muutosten tasosta, jota monet meistä tiedeyhteisöissä ei olisi odottanut vielä vuosikymmeniin, sanoo vanhempi tutkija James Watson Queenslandin yliopistosta. Hän on myös Kansainvälinen luonnonsuojeluliiton IUCN:n erityisryhmän jäsen.

– Jos emme toimi nopeasti päästöjen hillitsemiseksi, on todennäköistä, että jokainen ekosysteemi muuttuu olennaisesti ympäri maapalloa elinaikanamme, Watson painottaa.

Lähde: AFP