1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maatalousalan oppilaitokset

Maatalouden koulutus palaa Harjuun – jatko Anjalassa epävarmaa

Harjun oppimiskeskus haluaa turvata maatalousalan koulutuksen Kymenlaaksossa.

maatalousalan oppilaitokset
Hevostalouden opiskelija Tino Paldan harjaa hevosta.
Mika Moksu / Yle

Harjun oppimiskeskus Virolahdella aloittaa maatalousyrittäjien koulutuksen. Maatalouden perustutkintokoulutus alkaa ensi syksynä. Aloituspaikkoja on yhteensä kahdeksalletoista opiskelijalle.

Rehtori Mika Palosaran mukaan Harjussa halutaan osaltaan turvata maatalousalan koulutus Kymenlaaksossa.

– Tiedämme, että Kouvola miettii, mitä he tekevät Anjalassa maatalousalan koulutuspaikoille. Se on ollut ilmassa. Sinällään päätöksemme liittyy kokonaiskuvioon, koska pitäähän maatalouskoulutusta maakunassa olla tarjolla, Palosara sanoo.

Kouvolan lasten ja nuorten lautakunta saa ensi viikolla käsiteltäväkseen Kouvolan seudun ammattiopiston säästöesityksen, jossa esitetään kaikkiaan seitsemän perustutkinnon lopettamista. Tässä joukossa on jälleen myös maatalousalan alasajo.

Kouvolan kaupunki on myös valmis käymään neuvotteluja Harjun oppimiskeskuksen osakkaaksi ryhtymisestä. Lautakunnalle esitetään, että se pyytäisi kaupunginhallitusta aloittamaan neuvottelut Harjun oppimiskeskus Oy:n osakkeiden hankinnasta.

Toisaalta Harjun oppimiskeskus haluaa myös monipuolistaa omaa tarjontaansa. Ensi syksystä lähtien Harjussa voi opiskella hevostaloutta, puutarhataloutta ja maataloutta.

– Tulevaisuudessa opiskelijat voivat yhä enemmän ottaa eri tutkintojen tutkinnonosia omaan tutkintoonsa, Palosara sanoo.

Harjun oppimiskeskukseen on edellisen kerran otettu opiskelijoita maatalouden perustutkintoon vuonna 2005. Koulutus loppui heidän valmistuessaan vuonna 2008. Tuolloin Kaakkois-Suomen ammattiopistot neuvottelivat erikoistumisesta siten, että maatalousopinnot keskitettiin KSAO:lle Anjalaan. Harjussa keskityttiin hevosalaan.

Lue seuraavaksi