1. yle.fi
  2. Uutiset

Oppilaat ovat kiinnostuneita maailmanpolitiikasta – ”Opettajan tehtävä on keskustella asioista”

Suomalainen konfliktinratkaisujärjestö CMI on kehittänyt kouluille harjoituksia, joilla riitojen ratkaisemista voidaan harjoitella.

Kotimaan uutiset
Ylen aamu-tv: Konfliktinratkaisua kouluissa CMI:n opeilla
Ylen aamu-tv: Konfliktinratkaisua kouluissa CMI:n opeilla

Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun (SYK) lukiossa aloitettiin noin kolme vuotta sitten uusi aine – maailmanpolitiikka. Kun opettaja Agnieszka Janus-Hiekkaranta vieraili Helsingin yliopiston luennolla, jossa puhui presidentti Martti Ahtisaari, hän sai ajatuksen.

Myös heidän lukiossa aloitettaisiin harjoittelemaan konfliktien ratkaisemista harjoituksilla, joita löytyy nykyään Ahtisaaren järjestön CMI:n sivuilta. Harjoituksissa oppilaat saavat rooleja, joissa he osallistuvat konfliktin ratkaisemiseen.

Yksi näistä oppilaista oli perjantaina Ylen aamu-tv:ssä vieraillut SYK:n oppilas Nina Zhao. Harjoituksessa äärioikeistolainen aktivisti liimasi koulun seinään julisteen, jossa islamin käskettiin painua pois Suomesta.

Kun yksi oppilas näytteli äärioikeistolaista aktivistia, toinen puolestaan otti roolin muslimina, joka repi julisteen seinästä irti.

– Me muut oppilaat näimme tilanteen ja meidän piti alkaa sopimaan riitaa, Zhao sanoo.

Zhao näytteli tilanteessa kansalaisjärjestön työntekijää, jonka piti alkaa sopia tilannetta. Opettaja Janus-Hiekkarannan mukaan mielenkiintoista oppilaiden kommenteissa oli se, että sovittelijoiden roolia oli vaikeampi näytellä kuin riitelijöiden.

– Ehkä tämä selittää sen, miksi ääriasenteiden määrä kasvaa yhteiskunnassa. Ehkä se on helpompi ottaa tällainen asenne, Janus-Hiekkaranta sanoo.

Zhao sanoo oppineensa, että riidanratkaisu on taito.

– Molemmilla on oma näkökulma ja syyt, miksi olla vihainen. Varsinkin minun roolissani oli vaikeaa olla puolueeton.

Janus-Hiekkaranta sanoo, että oppilaita kiinnostaa kansainvälinen politiikka ja konfliktit. Ne tulevat joka ilta median välityksellä kotiin asti.

– Opettajan rooli on myös keskustella maailman asioista. Meitä on täällä todennäköisesti 10 miljardia ihmistä 2100-lukuun mennessä ja samalla resurssien määrä hupenee. Meidän täytyy oppia keskustelemaan asioista.

Lue seuraavaksi