1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Uutinen Leonard Cohenin kuolemasta laski Montrealin liput puolitankoon

"Kenenkään muun musiikki ei tuntunut tai kuulostanut samalta."

musiikki
Leonard Cohen
Yan Valat / EPA

Kanadalaisen laulajan ja runoilijan Leonard Cohenin kuolinuutista on kommentoitu haikeasti niin musiikki- ja fanipiireissä kuin laajalti muutenkin. Hänen synnyinkaupunkinsa Montrealin pormestari määräsi laskemaan kaupungin hallintorakennusten liput puolitankoon.

– Tänään menetimme yhden merkittävimmistä suurlähettiläistämme ja ikoneistamme, sanoi pormestari Denis Coderre.

Cohenin muistoa sosiaalisessa mediassa kunnioittavien artistien joukko on laaja. KD Lang toivottaa viestissään pikaista jälleensyntymistä ystävälle, joka oli kääntynyt buddhalaiseen uskoon.

Tuhannet fanit ovat kokoontuneet Cohenin Montrealin-asunnon ympärille soittamaan ja laulamaan hänen kappaleitaan. Kynttilöiden ja kukkien lisäksi he ovat tuoneet talon edustalle hattuja, jollaisesta tuli Cohenin symboli hänen uransa loppupuolella.

Pääministeri: Cohen oli ainutlaatuinen

Cohenin kanadalaiset juuret säilyivät vahvoina, vaikka hän vietti ison osan nuoruudestaan Kreikassa Hydran saarella ja eli myöhemmin Yhdysvalloissa, jonkin aikaa jopa munkkina buddhalaisessa luostarissa Los Angelesissa.

Kanadan pääministerin Justin Trudeaun mukaan Cohen jättää lämpimät muistot karhean äänensä, itseironisen huumorinsa ja taianomaisten tekstiensä vuoksi.

– Leonard Cohen on nyt yhtä merkittävä kuin 1960-luvulla. Hänen kykynsä herättää inhimillisien tunteiden laaja kirjo teki hänestä yhden kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista muusikoista, Trudeau sanoi.

Cohenin tyyli ei ollut muodeista kiinni, eikä kenenkään muun musiikki ole tuntunut tai kuulostanut samalta, sanoi Trudeau, jolla oli Coheniin varsin henkillökohtainen side: Cohen oli kantamassa Trudeaun isän, Kanadan entisen pääministerin Pierre Trudeaun arkkua vuonna 2000.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, Yle

Lue seuraavaksi