Hyppää sisältöön

Leonard Cohenin tavannut toimittaja: Hän oli sydämellinen ihminen, joka huolehti lähimmäisistään

Musiikkitoimittaja Seppo Pietikäinen tapasi Leonard Cohenin useasti. Hänen mukaansa Cohenin teksteistä löytää huumoria, kun niitä katsoo hieman tarkemmin.

Seppo Pietikäinen

Musiikkitoimittaja Seppo Pietikäinen kuvailee edesmennyttä laulaja-lauluntekijä Leonard Cohenia hyvin sydämelliseksi, isälliseksi personaaksi, joka huolehti lähimmäisistään.

Pietikäinen on suomentanut Cohenin Armokirjan ja tavannut hänet useita kertoja 1980–90-luvuilla. Pietikäisen mukaan ensimmäinen tapaaminen järjestyi, kun hän halusi kysyä Cohenin kirjan muutamasta kohdasta, joita hän ei ymmärtänyt.

– Näytin tapaamisessa hänelle kohtia ja hän sanoi, että en tiedä, kyllä keksit jotakin. Juodaanko viiniä, Pietikäinen sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Pietikäisen mukaan Cohen oli humoristi ja se näkyi myös hänen kappaleissaan. Hänen mukaansa niistä löytää huumoria, kun teksteihin tutustuu hieman tarkemmin. Pietikäisen mukaan Cohen viljeli lauluissaan itseironiaa.

– Esimerkkinä on laulu, jossa hän laulaa, että I am the little jew who wrote the bible, eli olen pieni juutalainen, joka kirjoitti Raamatun.

Teksti oli Cohenille tärkeä

Cohen aloitti uransa runoilijana, selvittää Pietikäinen. Yliopistoaikoina hän oli Kanadassa nouseva runojen kirjoittaja ja lausui niitä ääneen. Pietikäisen mukaan teksti oli Cohenille erittäin tärkeä muusikkona.

– Kun lukee hänen laulutekstejään, niin ne ovat täydellisesti riimitettyjä. Hän ei koskaan antanut periksi siitä, että laittaisi sinne jotain muuta pelkästään asian takia, Pietikäinen sanoo.

Uppoutui henkisiin asioihin

Pietikäisen mukaan Cohenia kiinnosti paljon henkiset asiat, joihin hän uppoutui perusteellisesti. Juutalaisuus, zen-budhismi ja skientologia kiinnostivat Cohenia.

– Tietysti juutalaisuus on ensimmäinen, koska hän oli juutalainen.

Pietikäisen mukaan Cohen ei puhunut hänelle hengillisyydestään, mutta taiteessa se näkyi erittäin hyvin.

– Tämän viimeisen levyn ensimmäinen raita ponnistaa hyvin pitkälle juutalaisesta perinteestä ja levyllä jopa lauletaan jiddishin kielellä. Siinä lauletaan ”Olen valmis kohtaamaan jumalani”.

Pietikäisen mukaan voi tulkita, että hän ehkä aavisti kuolevansa pian.

Yle Radio Suomessa on erikoislähetyksiä Cohenin kuoleman takia. Tänään perjantaina Yöradion ensimmäinen tunti (klo 23) on omistettu Cohenin musiikille. Jake Nymanin Popradio sunnuntaina klo 11 on kokonaan omistettu Leonard Cohenille.