Kannabis voitti USA:n vaalit – Trumpin suhtautuminen marihuanaan huolestuttaa aktivisteja

Yhdysvalloissa kansan mielipide kannabikseen on muuttunut sallivammaksi. Mielipidemittausten mukaan yli puolet yhdysvaltalaisista kannattaa sen laillistamista.

USA:n presidentinvaali
Asiakas haistelee myyjän pitelemää kannabisnäytettä Cannabis City -myymälässä Seattlessa.
Asiakas haisteli myyjän pitelemää marihuananäytettä Cannabis City -myymälässä Seattlessa 8. heinäkuuta 2014, jolloin kannabiksen myynnistä viihdekäyttöön tuli laillista Washingtonin osavaltiossa.Stephen Brashear / EPA

Yhdysvalloissa neljä osavaltiota päätti laillistaa kannabiksen viihdekäytön presidentinvaalien yhteydessä järjestetyissä kansanäänestyksissä. Lisäksi toiset kolme osavaltiota päätti sallia lääkekäytön.

Viihdekäytön hyväksyneet osavaltiot ovat Yhdysvaltojen väkirikkain osavaltio Kalifornia sekä Nevada, Massachusetts ja Maine. Nyt kaikki Yhdysvaltojen länsirannikon osavaltiot sallivat kannabiksen käytön aikuisille.

Lääkekäytön laillistivat Florida, Arkansas ja Pohjois-Dakota. Lisäksi Montana laajensi lääkekannabiksen saatavuutta.

Arizonassa puolestaan äänestettiin viihdekäytön laillistamista vastaan.

Kyseessä on suurin vaalivoitto kannabislakien uudistajille sitten vuoden 2012, jolloin Coloradon ja Washingtonin osavaltiot päättivät ensimmäisinä hyväksyä kannabiksen viihdekäytön, arvioi The Washington Post -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Aktivistit vaativat käyttäjien rankaisemisen lopettamista

Kannabiksen kieltolain kumoamista ajavan Marijuana Policy Project eli MPP-järjestön toiminnanjohtaja Rob Kampia kirjoittaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että nämä vaalit olivat historian tärkein hetki kannabiksen kiellon purkua ajavalle liikkeelle.

– Nämä äänet lähettävät selvän viestin liittovaltion viranomaisille, että on aika lopettaa marihuanan käyttäjien pidätykset ja vangitsemiset. Kongressin pitää ryhtyä toimiin liittovaltion ja osavaltioiden marihuanalakien välisten jännitteiden helpottamiseksi, Kampia kirjoittaa.

Infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

MPP arvioi, että vuosina 2017–2018 useat muut osavaltiot tulevat laillistamaan kannabiksen. Kampian mielestä kieltolain kaatuminen on lähellä, joten liittovaltiolta olisi virhe jatkaa huumesotaa väkivallattomia kansalaisiaan vastaan.

– Useimpien äänestäjien mielestä muuten lakia noudattavia kansalaisia ei tulisi pitää rikollisina siksi, että he käyttävät alkoholia huomattavasti turvallisempaa tuotetta, Kampia sanoo.

Trumpin suhtautuminen kannabikseen epäselvä

Huumeiden vastaisen sodan lopettamiseen tähtäävän Drug Policy Alliancen viestintäjohtaja Jag Davies toteaa järjestön blogissa (siirryt toiseen palveluun), että republikaanien Donald Trumpin vaalivoitto huolestuttaa aktivisteja.

– Vaikka Trump on toistuvasti vannonut kunnioittavansa osavaltioiden kannabislakeja, niin hänen rikosoikeudellisiin asioihin liittyvä laajempi retoriikkaansa on ollut pääosin epäystävällistä, Davies toteaa.

Daviesin mukaan Trumpin varapresidentti Mike Pence sekä Rudy Giuliani ja Chris Christie, jotka ovat Trumpin todennäköiset kandidaatit korkea-arvoisiin lainvalvontaviranomaisten tehtäviin, ovat toistuvasti vastustaneet kannabislakien uudistamista.

Toisaalta huumepolitiikan uudistamisen suosio on kasvussa republikaanien keskuudessa, Davies arvioi.

Hänen mukaansa Yhdysvaltojen vaalituloksella tulee olemaan merkittäviä kansainvälisiä vaikutuksia. Hänen mielestään paine kannabiksen kieltolain kumoamiseksi Euroopassa ja Amerikoissa on kasvamassa.

Mielipidekyselyjä tekevän Gallup-yhtiön mukaan jopa 60 prosenttia yhdysvaltalaisista (siirryt toiseen palveluun) kannatti lokakuussa kannabiksen laillistamista. Vielä vuosina 2003 ja 2005 laillistamista kannatti vain 35 prosenttia kansalaisista. Pew Reserach Centerin mukaan laillistamista kannattaa 57 prosenttia amerikkalaisista. (siirryt toiseen palveluun)

Tällä hetkellä Yhdysvalloissa on 28 osavaltiota, jotka sallivat lääkekannabiksen. Niistä kahdeksan on laillistanut myös kannabiksen viihdekäytön yli 21-vuotiaille.

Mies hoitaa laillista kannabisviljelmäänsä.
Medicine Man -kasvattamon Benjamin Suarez hoiti kukkivia kannabiskasveja Coloradon Denverissä joulukuussa 2013. Colorado laillisti kannabiksen myynnin viihdekäyttöön 1. tammikuuta 2014 alkaen.Gretel Johnston / EPA

Miten käy Obaman linjauksen?

Yhdysvaltain liittovaltion lain mukaan kaikenlainen kannabiksen käyttö on edelleen laitonta. Presidentti Barack Obaman hallinto teki vuonna 2013 virallisen linjauksen, jonka mukaan liittovaltio ei puutu osavaltioiden kannabislakeihin.

The Washington Postin mukaan Obaman oikeusministeriön linja on ollut se, että niin kauan kuin laillistaminen ei uhkaa tiettyjä liittovaltion prioriteetteja (siirryt toiseen palveluun) , niin viranomaisten rajalliset resurssit kohdistetaan muihin huumeisiin kuten opiaattiepidemian torjumiseen.

Obaman oikeusministeriö on esimerkiksi päättänyt, että laillinen kannabis ei saa päätyä alaikäisten käsiin tai lisätä pilvessä autoilua.

The Washington Postin haastatteleman The Brookings Institution -ajatushautomon tutkijan, John Hudakin, mukaan Obaman hallinnon linjaus antoi mahdollisuuden Coloradon ja Washingtonin osavaltioille luoda lailliset markkinat viihdekäyttöön tarkoitetulle kannabikselle.

Hudakin mukaan Trumpin hallinto voisi helposti kumota edeltäjänsä kannabislinjauksen. Jos niin tapahtuisi, niin on epäselvää, kuinka Coloradon ja Washingtonin kannabismarkkinoille kävisi.

Samaten epävarmaa on, kuinka nyt viihdekäytön sallineet osavaltiot reagoisivat, jos Trumpin hallinto päättäisi kiristää otettaan kannabikseen liittyen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.