Ulkopuolisen yhteydenotto paljasti koulusurman valmistelun – Puolustus: Päätöstä iskun toteuttamisesta ei ollut

Nuori nainen suunnitteli surmaavansa 40 ihmistä, sanoo syyttäjä. Sellaista suunnitelmaa ei ole ollut, vastaa naisen asianajaja.

rikoksen valmistelu
Koulusurmaepäilty oikeudenkäynnissä.
Syyttäjä vaatii nuorelle, noin parikymppiselle naiselle ehdotonta vankeusrangaistusta muun muassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.Yle

Epäilty koulusurman valmistelu paljastui ulkopuolisen yhteydenotosta, kertoo kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski.

– Ulkopuoliset ottivat yhteyttä, kun totesivat, että tilanne alkaa olla sellainen, että nyt alkaa asialla olla jo kiire. Sitä kautta päästiin väliin, Velitski sanoo.

Tapauksen käsittely alkoi tänään perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii nuorelle, noin parikymppiselle naiselle ehdotonta vankeusrangaistusta muun muassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Syyttäjän mukaan nainen suunnitteli toteuttavansa joukkosurman kokkolalaisessa koulussa. Tavoitteena oli tappaa ainakin 40 satunnaisesti valittua henkeä, todetaan haastehakemuksessa.

Eija Velitski sanoo, että arvio perustuu esitutkinta-aineistoon.

– Suunnitelma oli, että hän saa tapettua mahdollisimman monta. Esitutkinnasta ilmenee, että tavoite oli 40 henkeä.

Hänen mukaansa maksimirangaistus törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta on neljä vuotta vankeutta.

– Esitän tarkan rangaistusvaatimuksen vasta sen jälkeen kun koko asiakokonaisuus on saatu käytyä läpi, Velitski sanoi toimittajille perjantaina.

"Pakonomaisen kiinnostunut joukkosurmista"

Naista avustava asianajaja Olli Etelämäki kertoo, että nainen on myöntänyt osia teonkuvauksesta mutta osittain myös kiistänyt. Nainen kiistää syyllistyneensä asiassa rangaistavaan menettelyyn.

– Hän on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen sillä perusteella, että hän ei ollut tehnyt päätöstä siitä, että hän tulee tekemään tämän joukkosurman.

– Kuten syytteen teonkuvauksesta käy ilmi ja mitä salissa äsken sanottiin, suunnitelma oli ollut se, että hän hankkii pistoolin ja menee kouluun ja yrittää ampua useita ihmisiä, Etelämäki sanoi aamupäivällä.

Hän kuvaa motiivikysymyksiä hankaliksi.

– Näihin liittyy terveydellisiä ongelmia ja niin kuin äsken kuultiin, hän on myöntänyt, että hän on ollut erittäin kiinnostunut, pakonomaisestikin, joukkosurmista ja tämän asian harrastaminen on tuonut hänelle elämään sisältöä.

Etelämäen mukaan nainen on puhunut "useista ihmisistä", ei 40 ihmisen surmaamisesta, kuten syyttäjä sanoo.

– Sellaista suunnitelmaa ei ole ollut.

Syyttäjän mukaan Kokkolaan suunniteltiin samaan aikaan pankkiryöstöä poliisin hämäämiseksi. Etelämäki kertoo, että tämän suunnitelman nainen on kiistänyt.

Epäilty koulusurman valmistelu tuli julki syyskuussa. Koulusurman suunnitelmallinen valmistelu on Suomessa hyvin poikkeuksellista, keskusrikospoliisi on arvioinut.