Mies jonka piti valloittaa Levin maailmancup – kilpaura vaihtui kirjoihin ja kiekkoon

Alppihiihtäjä Santeri Paloniemi joutui päättämään uransa 22-vuotiaana, kun keho ei kestänyt huippu-urheilun rasitusta. Kisaturistiksi mies ei Leville lähde.

Santeri Paloniemi on palanut toisen nuoruutensa suosikkilajin jääkiekon pariin.

Santeri Paloniemi ilmoitti lokakuun lopulla, että hänen alppihiihtouransa on päättynyt. Suurista lonkkaleikkauksista toipuminen ei edennyt toivotusti ja Kalle Palanderin manttelinperijäksikin ennakoidun, vuoden 2012 nuorten maailmanmestarin huippu-urheilijan ura loppui 22-vuotiaana.

Päätös lopettamisesta oli lopulta helppo, kun mahdollisuudet maailman kärkisijoille alkoivat karata liian kauas.

– Omalla tavallaan mieli on vähän haikea. Kun ei pysty riittävästi harjoittelemaan vaadittavalle tasolle ja tavoitteisiin, joita aikaisemmin on asettanut, niin silloin se on oikea paikka lopettaa, Paloniemi sanoo.

Paloniemen molemmat lonkat leikattiin alkuvuodesta 2015. Toipuminen ei kuitenkaan edennyt toivotusti ja oikea lonkka ei enää kestänyt tärähdyksiä ja rasitusta.

– Oikean lonkan lonkkamaljaa käännettiin enemmän. Huippu-urheilun tavoitteisiin se ei kuitenkaan luutunut tarpeeksi hyvin, Paloniemi kertaa.

Ei kisaturistiksi

Levillä lasketaan sunnuntaina miesten pujottelun maailmancupin avaus. Paloniemeä ei kisakatsomoissa nähdä.

Kyllä siinä olisi hyvä olla jonkinlainen tauko, että ei oman uran katkeruus näkyisi muille laskijoille.

Santeri Paloniemi

– Viikonlopulle on suunniteltu muita menoja. Joku vuosi varmasti tulee käytyä, mutta nyt tuntuu ihan hyvältä olla vähän irti lajista.

Nuori mies on muutenkin vetäytynyt alppihiihtomaailmasta syrjään. Esimerkiksi nuorten valmentaminenkaan ei tällä hetkellä valtavasti kiinnosta.

– Ei vielä ainakaan tässä vaiheessa. Kyllä siinä olisi hyvä olla jonkinlainen tauko, että ei oman uran katkeruus näkyisi muille laskijoille. Voi se myöhemmin olla vaihtoehto.

Kiekkokaukaloiden pujottelija

Kokonaan ei urheilumaailma ole kuitenkaan jäänyt taakse. Nyt aika kuluu toisen nuoruuden suosikkilajin, jääkiekon parissa.

Kiekossa on se hyvä puoli, että siinä ei tule kauheasti iskuja.

Santeri Paloniemi

– Hyvä, että pystyy vielä jollain tavalla urheilua harrastelemaan ja saamaan nautintoa sieltä puolelta. Tällä hetkellä olen pelannut enimmäkseen kakkosdivaritasolla ja pari ottelua Suomi-sarjassa Uleåborg AIK:n mukana.

Alppihiihdossa tulleet vaivat tuntuvat kiekkokaukaloissakin, mutta entinen huippu-urheilija kaipaa elämäänsä kilpailua – eikä pelkästään pipolätkää.

– Kiekossa on se hyvä puoli, että siinä ei tule kauheasti iskuja. Kaksi erää pystyy luistelemaan aika hyvin, mutta kolmas erä on monesti sellaista taistelua. Tärähdykset ärsyttävät lonkkaa ja jalka on aika kömpelö ja kipeä.

Opiskelut totuttavat normaaliin arkeen

Uran päättymisen jälkeen on aika katsoa myös tulevaan ja alkaa rakentaa uudenlaista arkielämää. Paloniemi muutti Kuusamosta Ouluun ja aloitti tradenomiopinnot.

Hän sanoo tiedostaneensa jo aikaisemmin, että urheilun ohessa on mietittävä myös uran jälkeistä aikaa.

Ihan hyvin olen sopeutunut tähän normaaliin elämänmenoon.

Santeri Paloniemi

– Kyllä se oli aina selvää, että urheilua ei pysty loputtomiin jatkamaan. Varmasti siitä urheilu-uran päättymisestä vähän jää katkeruutta, mutta ihan hyvin olen sopeutunut tähän normaaliin elämänmenoon.

Nuorten vuoden 2012 pujottelun maailmanmestari nostaa parhaimmaksi saavutuksekseen aikuisten MM-kisojen 16. sijan.

Lopulta päällimmäiset muistot ovat kuitenkin yhteiset hetket perheen parissa. Ura oli perheprojekti.

– Hienoja muistoja on siitä, miten perheen kanssa ollaan edetty. Vanhemmat ovat olleet isossa roolissa. Se oli perheen juttu ja se oli hienoa, että perheen kanssa päästiin touhuamaan.