Britannian liberaalidemokraatit äänestävät parlamentissa Brexitiä vastaan

Myös osa työväenpuolueen kansanedustajista aikoo antaa ei-äänen, kun parlamentti päättää EU-eroneuvottelujen aloittamisesta.

Brexit
Cameron ja Farran taputtavat paitahihasillaan väkijoukossa.
Britannian tuolloinen pääministeri David Cameron ja liberaalidemokraattien johtaja Tim Farron kampanjoivat kesällä Britannian EU-jäsenyyden puolesta.Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian liberaalidemokraattisen puolueen johtaja Tim Farron kertoo puolueensa äänestävän parlamentissa Brexit-prosessin käynnistämistä vastaan, ellei hallitus lupaa järjestää EU-erosta uutta kansanäänestystä. Farron on väläyttänyt vastaan äänestämistä ennenkin, mutta varman kannan hän kertoi vasta nyt.

Puolueella ei ole parlamentissa suurta sanansijaa, sillä alahuoneen 650 kansanedustajasta vain kahdeksan on liberaalidemokraatteja, mutta Farrow'n ilmoitus kertoo, kuinka vakavasti parlamentti kuplii hallituksen Brexit-linjaa vastaan.

Myös useat oppositiossa olevan työväenpuolueen kansanedustajat sekä pohjoisirlantilaisen SDLP:n kolme kansanedustajaa ovat sanoneet vastustavansa äänestyksessä eroneuvottelujen käynnistämistä.

Vastaan äänestävien joukkoon voivat liittyä myös Skotlannin kansallispuolueen SNP:n 54 kansanedustajaa. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on sanonut, ettei hänen puolueensa hyväksy mitään, mikä heikentää skottien asemaa.

Eri kysymys, toinen äänestys

– Haluamme kunnioittaa kansan tahtoa, ja se tarkoittaa, että heidän on saatava ottaa kantaa EU-eron ehtoihin, Farron sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC (siirryt toiseen palveluun):n radiohaastattelussa perjantaina.

Eroäänet voittivat kesän kansanäänestyksessä, ja Farron sanoo kunnioittavansa tuota päätöstä. Hänen mukaansa toinen äänestys on kuitenkin välttämätön, jotta kansalaisten niskaan ei sälytetä mitään, mistä he eivät alkujaan äänestäneet.

Oikeus päätti viime viikolla, ettei hallitus saa käynnistää eroartikla 50:n mukaisia neuvotteluja EU:n kanssa ilman parlamentin suostumusta. Hallitus on vienyt päätöksen korkeimpaan oikeuteen, joka käsittelee asiaa ensi kuussa.

Lähteet: Reuters, Yle