Hyppää sisältöön

Tiedevilppiepäilyn viimeinen selvitysraportti valmis – hyvää tieteellistä käytäntöä ei rikottu

Teknologian tutkimuskeskus VTT käynnisti keväällä selvityksiä tiedevilppiepäilystä, joka liittyi diabetesartikkeliin ja humaanimetabolomiikan tutkimusryhmään.

Kuva: Daniel Bockwoldt / EPA

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi helmikuussa Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n tutkimusryhmässä pitkään jatkuneista tiedevilppiepäilyistä. VTT käynnisti keväällä selvityksiä näistä epäilystä, jotka liittyivät diabetesartikkeliin ja humaanimetabolomiikan tutkimusryhmään.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan VTT:n tutkimusryhmässä oli vahvat epäilyt siitä, että esimerkiksi Suomen Akatemialta saadun 5,5 miljoonan euron rahoituksen hankkimiseen olisi käytetty vilpillisiä tutkimustuloksia.

Nyt selvityksistä viimeinenkin, työoikeuden professori Seppo Koskisen raportti, on valmistunut. Koskisen raportissa todetaan, että tieteellistä käytäntöä ei ole tiimissä loukattu.

Paljon väärinkäsityksiä

Tiimin toiminnassa on kuitenkin havaittu paljon väärinkäsityksiä, ja Koskisen mukaan keskustelua ja vuorovaikutusta on ollut liian vähän, jotta väärinkäsitykset, epäilykset ja epäluottamus olisi saatu ratkaistua.

Selvityksen ja siitä saatujen lausuntojen perusteella VTT katsoo, että lisäselvityksiin ei ole enää tarvetta. Toimitusjohtaja Antti Vasaran mukaan VTT suhtautuu vakavasti tiedevilppiepäilyihin.

– Asian selvittäminen on ollut kaikille osapuolille henkilökohtaisesti raskas asia, mutta asian tärkeyden vuoksi olemme selvittäneet sen perusteellisesti. Kun näyttöä vilpistä tai hyvän tieteellisen käytännön rikkomisesta ei selvityksissä löytynyt, on syytä antaa kaikkien asianosaisten jatkaa arvokasta työtään, Vasara sanoo.

.
.