Hyppää sisältöön

Asiantuntijat: Trumpin sijoitukset miinakenttä – Trump: En välitä enää bisneksestä

Useat asiantuntijat toteavat, että Trumpin omistukset tekevät hänestä kautta aikojen eturistiriidoille altteimman presidentin Yhdysvalloissa.

58-kerroksinen pilvenpiirtäjä Trump Tower Manhattanilla. Kuva: Jason Szenes / EPA

Donald Trumpin liiketoimet ovat yhtä kuin Donald Trump. New Yorkin Trump Tower -pilvenpiirtäjästä Trump-hotelleihin ja Trump-golfkeskuksiin eri puolilla maailmaa, Trumpin omistukset kantavat hänen nimeään.

Nyt hän on myös tuleva presidentti. Kampanjansa aikana hän on markkinoinut itseään fiksuna liikemiehenä ja nostanut esille kiinteistöjään. Hän on esimerkiksi pitänyt puheen Washingtonin-hotellissaan ja vaalivalvojaisensa omalla Mar-a-Lago -klubillaan Floridassa.

Hänen omistuksensa tekevät hänestä kautta aikojen eturistiriidoille altteimman presidentin Yhdysvalloissa, toteavat useat asiantuntijat yhdysvaltalaisissa medioissa. Ne ovat mahdollisten eturistiriitojen miinakenttä.

"Hoitakaa te yhtiö, lapset"

Lain mukaan Yhdysvaltain presidentin ei tarvitse luopua liiketoimistaan tai omaisuudestaan. Hän ei kuitenkaan saa käyttää valtaansa omien etujensa edistämiseen.

Trump on useaan otteeseen kertonut, miten aikoo ratkaista mahdolliset eturistiriidat.

– Jos minusta tulee presidentti, en voisi enää vähempää välittää yhtiöstä. Pikkujuttu, Trump sanoi esivaaliväittelyssä jo tammikuussa.

– Hoitakaa te yhtiö, lapset. Pitäkää hauskaa. Teen tämän Amerikan hyväksi.

Trumpin ratkaisu poikkeaa melko lailla yhdysvaltalaisten viranomaisten ehdotuksesta, että hän myisi omaisuutensa.

Eric (vas.), Donald Jr, Ivanka ja Donald Trump vuonna 2014. Kuva: Shawn Thew / EPA

Sijoituksia 500 yrityksessä

Trumpilla on sijoituksia ainakin 500 yrityksessä eri puolilla maailmaa, muun muassa Saudi-Arabiassa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, Kiinassa ja Filippiineillä.

Lisäksi näillä yrityksillä on satojen miljoonien dollarin velat ulkomaisille pankeille, mukaan luettuna saksalainen Deutsche Bank ja kiinalainen Bank of China.

– Hänellä on sijoituksia epäystävällisissä maissa, ja hänen liiketoimensa ovat usein sidoksissa epäystävällisiin hallituksiin, toteaa asianajaja Ken Gross The Washington Postille (siirryt toiseen palveluun).

Tiedot käyvät ilmi 104-sivuisesta taloudellisesta selvityksestä, jonka Trump julkaisi kampanjansa aikana. Hän on kuitenkin kieltäytynyt julkaisemasta verotietojaan, eikä hänellä ole presidenttinä minkäänlaista velvollisuutta tehdä niin.

Siksi hänen liiketoimensa vieraiden valtioiden kanssa ovat suurelta osin hämärän peitossa.

Sijoitukset itseltä pimentoon

Torstaina Trumpin asianajaja tarkensi Trumpin ajatuksia siitä, kuinka hän takaa riippumattomuutensa presidenttinä, televisioyhtiö CNN:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Asianajaja Michael Cohenin mukaan Trump sijoittaa omaisuutensa niin kutsuttuun "blind trustiin", pimentoon itseltään. Trustia hallinnoisi hänen kolme vanhinta lastaan.

Trumpin ratkaisu ei ole vakuuttanut asiantuntijoita, sillä "blind trustin" ajatuksena on, että riippumaton edunvalvoja saa täyden päätäntävallan trustiin sijoitetun omaisuuden hoidosta. Omistajalla ei ole mitään tietoa siitä, mitä trustissa on, ja miten sitä hoidetaan.

Monet aiemmat presidentit ovat sijoittaneet omaisuuksiaan "blind trusteihin". Mutta silloin edunvalvojina eivät ole olleet heidän lapsensa.

"Naurettava väite"

CNBC-televisioyhtiön (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan Trumpin kolme vanhinta lasta hoitaisivat yhtiön erillisiä osia: Ivanka hotelleja, Donald Junior golfkeskuksia ja Eric viinitiloja sekä uusia kehitysprojekteja.

Donald Trump Junior tapasi vaalikampanjan aikana venäläisen asianajajan, joka lupasi antaa Hillary Clintonista haitallisia tietoja. Kuva: Michael Reynolds / EPA

– Väite, että he toimisivat riippumattomasti, on naurettava, sanoo asianajaja Robert Weissman yhdysvaltalaiselle voittoa tavoittelemattomalle radioverkko NPR:lle (siirryt toiseen palveluun).

Trump on luvannut, ettei hän puuttuisi lastensa liikepäätöksiin tai edes keskustelisi niistä heidän kanssaan. Lupaus ei vakuuta kansainvälistä taloutta tutkivan Peterson instituutin vanhempaa tutkijaa Gary Hufbaueria.

Ivanka Trump Kuva: Andrew Gombert / EPA

– On vaikea kuvitella, että hän onnistuisi pystyttämään sellaisen muurin itsensä ja lapsiensa välille. On vaikea kuvitella, ettei Trump tietäisi, miten hänen kiinteistöillään menee, miten ne menestyvät, tuleeko niillä tulosta vai ei, päätöksistä ostaa uusia kiinteistöjä, hän sanoo NBC Newsissä (siirryt toiseen palveluun).

Eric Trump Kuva: Shawn Thew / EPA

Mutta mahdolliset eturistiriidat eivät pääty siihen, puuttuisiko Trump lastensa liiketoimiin vai ei.

– Jos hänen tyttärensä tai vävynsä ilmestyy vieraan maan pääkaupunkiin neuvottelemaan Trumpin bisnessopimuksista, sen maan hallitus mieltää ihan varmasti käyvänsä kauppaa Yhdysvaltain presidentin perheen kanssa. Ja niinhän se kävisikin, huomauttaa liittovaltion vaalikomission entinen puheenjohtaja Trevor Potter NPR:lle.

Trump tuntee omaisuutensa perin pohjin

Trumpin "blind trust" -ajatuksen uskottavuutta heikentää myös se, että hän on itse rakentanut yhtiönsä. Hän tietää tarkalleen, mitä hänen omistuksensa ovat.

– Ei golfkenttää voi laittaa "blind trustiin". Ei siinä ole mitään mieltä. "Blind trustin" ajatuksena on, että siellä omaisuus on pimennossa. Et tiedä, mitä varallisuutta se sisältää, huomauttaa asianajaja ja hallinnon etiikan asiantuntija Robert Kelner uutistoimisto Reutersille (siirryt toiseen palveluun).

Trump omistaa 15 hotellia, 17 golfkenttää ja kymmeniä asuintaloja. Mikäli Trump todella haluaisi välttää eturistiriitoja, hänen pitäisi myydä omaisuutensa ja sijoittaa tulot "blind trustiin", huomauttavat asiantuntijat.

Trumpin lakimies myöntää, ettei kuvio välttämättä miellytä kaikkia.

– Voimmeko rauhoittaa kaikkia? Vastaus on ei. Ihan sama, mitä hän tekee. Hän ei voi rauhoittaa kaikkia, asianajaja Michael Cohen CNN:ssä.

– Mutta kaikki tehdään laillisesti. Hän ei ole kiinnostunut yhtiöstä enää. [...] Hän on kiinnostunut Amerikasta. Hän haluaa tehdä siitä taas suuren.

Tämä juttu on kirjoitettu seuraavien lähteiden pohjalta: The Washington Post: Trump's conflicts of interest are without precedent in American presidential history (siirryt toiseen palveluun), Politico: Trump’s kids to run businesses via ‘blind trust,’ Trump attorney says (siirryt toiseen palveluun), CNN: Unprecedented potential conflicts for President-elect Trump (siirryt toiseen palveluun), CNBC: Putting Trump's businesses in a 'blind trust' raises questions (siirryt toiseen palveluun), NPR: Donald Trump's Businesses Pose New Conflict Of Interest Questions (siirryt toiseen palveluun), Reuters: Trump's business empire poses unprecedented potential conflicts of interest (siirryt toiseen palveluun), NBC News: Conflict of Interest? How Will President Trump Manage His Business Empire? (siirryt toiseen palveluun)