1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pommi-iskussa haavoittunut kuvernööri kuoli Turkissa

Turkki epäilee kurdijärjestö PKK:ta torstaisen iskun tekijäksi. Turkki jatkaa otteensa kiristämistä oppositiosta.

Kaakkois-Turkissa lähellä Syyrian rajaa sijaitsevassa Mardinin maakunnassa tehdyssä pommi-iskussa on kuollut paikallinen kuvernööri. Turkki syyttää torstaisesta iskusta Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n taistelijoita.

Derikin piirikunnan kuvernööri Fatih Safiturk menehtyi vammoihinsa perjantaina. Iskussa haavoittui kaksi muuta henkilöä.

Turkin poliisi on pidättänyt yhteensä 30 ihmistä tutkinnan yhteydessä. Pidätettyjen joukossa on kuvernöörin toimiston henkilökuntaa.

Safiturk nousi Derikin piirikunnan kuvernööriksi heinäkuussa, kun Turkin hallinto syrjäytti vaaleilla valitun kurdipuoluetta edustavan kuvernöörin.

Turkki kiristää otettaan oppositiosta

Turkki on jatkanut opposition hiljentämistä. Perjantaina Turkin poliisi pidätti riippumattoman Cumhuriyet-lehden toimitusjohtajan. Lehden päätoimittaja ja useita toimittajia on pidätetty jo aiemmin.

Turkki syyttää Cumhuriyet-lehteä rikoksista kurdisissien ja "gülenistisen terroristijärjestön" puolesta.

Epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen Turkin hallinto on sulkenut yli 130 mediaa, mikä on herättänyt huolen maan sananvapaustilanteesta.

Lisäksi Turkki on hyllyttänyt yli 110 000 tuomaria, opettajaa, poliisia ja viranomaista. Noin 36 000 ihmistä on pidätetty.

Viime päivinä Turkin poliisi on pidättänyt useita kurdimielisen oppositiopuolue HDP:n jäsenten pidätyksiä. HDP ilmoitti sunnuntaina, että se keskeyttää valiokuntatyönsä Turkin parlamentissa eikä osallistu enää myöskään täysistuntoihin yhdeksän kansanedustajansa pidättämisen vuoksi.

Lähteet: Reuters, AFP