YK: Isis saattaa valmistella kemiallisten aseiden käyttöä Mosulissa

Isis on myös surmannut kymmeniä siviilejä pettureina. Irakin erikoisjoukot ovat jatkaneet hyökkäystään Mosulin itäosissa.

Mosul
Taistelijoita ja siviilejä
Hallitusta tukevat shiataistelijat vartioivat Mosulin länsipuolen kylistä paenneita siviilejä torstaina.KHIDER ABBAS / EPA

Äärijärjestö Isis on YK:n tietojen mukaan varastoimassa ammoniakkia ja rikkiä siviilialueille Mosulissa. Tarkoituksena saattaa olla kemiallisten aseiden käytön valmistelu, YK:n ihmisoikeustiedottaja Ravina Shamdasani sanoi perjantaina.

Isis on YK:n mukaan myös teloittanut kymmeniä siviilejä pettureina Mosulin ympäristössä. Teloitettuja on syytetty yhteistyöstä Irakin joukkojen kanssa tai kiellettyjen matkapuhelimien käytöstä.

YK vahvistaa, että maanantaina joukkohaudasta löydetyt sata ruumista ovat Isisin joukkoteloitusten uhreja. Tiedot perustuvat muun muassa teloituksesta selvinneen miehen kertomukseen. Mies oli pelastunut esittämällä kuollutta teloituksen aikana.

Mosulin vanhassa kaupungissa on nähty räjähdevöihin puettuja teini-ikäisiä poikia. Isisin sieppaamia naisia on taas jaettu järjestön taistelijoille, YK kertoo.

Irakin erikoisjoukot ovat perjantaina jatkaneet hyökkäystään Mosulin itäisten kaupunginosien kaduilla muutaman hiljaisemman päivän jälkeen, uutistoimisto AFP kertoo. Taistelujen odotetaan kestävän vielä viikkoja tai kuukausia.

Lähteet: AFP, Reuters