Ruotsalaisyritys investoi 60 miljoonaa Mikkeliin – "Aiomme olla maailman paras"

Leikkaussaleihin tuotteita valmistava Mölnlycke työllistää Mikkelin yksikössään lähes 500 työntekijää.

talous
Mönlycke Health Care valmistaa Mikkelissä haavanhoitotuotteita.
Pekka Havukainen / Yle

Göteborgilainen yritys valmistaa Mikkelissä haavanhoitotuotteita ja muita leikkaussaleissa käytettäviä tuotteita. Mölnlycke Health Care toimiii 90 maassa. Työntekijöitä on maailmanlaajuisesti 7 500.

Mikkelin yksikössä on 460 työntekijää. Määrä on kasvanut vuodessa 80:lla. Suomen yksiköiden liikevaihto on 120 miljoonaa euroa. 100 miljoonaa euroa syntyy Mikkelissä.

– Meidän rooli on konsernissa erittäin vahva. Meillä on suunnitelma, jossa Mikkeliin investoidaan 60 miljoonaa euroa vuoteen 2020 mennessä. Se korostaa meidän roolia edelleen, toimitusjohtaja Timo Saahko kertoo.

Saahkon mukaan Mikkelin yksikön kasvun taustalla on useampia syitä.

– Tieto-taito ja osaaminen sekä asenne ovat sellaisia, että Göteborgissa uskotaan meihin. Meidän tuotteet eivät ole helpoimpia valmistaa. Meillä on näyttöä tehokkuudesta. Visiomme vuoteen 2020 on olla maailman paras ja tehokkain tuotanto- ja tuotekehityslaitos kehittyneissä haavanhoitotuotteissa, Timo Saahko kertoo.

Saahkon mukaan investoinnit kohdistuvat lähivuosina automatiikkaan ja tuotekehityksen. Työntekijämäärä ei ole tarkoitus merkittävästi enää kasvattaa. Helmikuussa yritykselle valmistuu 2300 neliötä uutta varastotilaa. Käytössä oleva tila kasvaa 20 000 neliömetriin.

– Uusien varastojen ansiosta vanhaa varastoa voidaan muuttaa puhtaaseen tuotantokäyttöön, Timo Saahko sanoo.

Kaupunki investoi 5,5 Me

Mikkelin seudun kehitysyhtiön Miksein varatoimitusjohtaja Heikki Piironen pitää työpaikkojen määrän lisäystä huomattavana.

– Näin suuri määrä, lähes sata, uusia teolliisia työpaikkoja vuoden aikana on harvinaista muuallakin kuin Mikkelissä. Kyse on lisäksi korkean osaamisen työpaikoista, Heikki Piironen sanoo.

Mikkelin kaupunki osallistuu investointeihin kiinteistöyhtiö Naistinki Oy:n kautta. Naistinki rakentaa tilat ja vuokraa ne Mölnlyckelle.

– Me investoimme 5,5 miljoonaa euroa ja yritys saman summan 12-kertaisena eli 60-70 miljoonaa, Naistinki Oy:n toimitusjohtaja Kyösti Ylijoki riemuitsee.

Tiloista on tehty tässä vaiheessa kahdeksan vuoden vuokrasopimus.

– Yritys maksaa ihan kunnon vuokraa eli mistään subventiosta ei ole kyse, Heikki Piironen kertoo.