Tutkija: USA:n ja Suomen "jytkyt" samaa ilmiötä – eliitti ja media eivät tunne "tavallisten" ihmisten huolia

Poliittinen eliitti ja tiedotusvälineet väheksyvät maailman muuttumisen ihmisille aiheuttamaa huolta. Tämän seurauksena ihmiset tarttuvat yksinkertaisia ratkaisuja esittäviin populistipoliitikkoihin, analysoi tutkija Jarmo Rinne.

USA:n presidentinvaali
Donald Trumpin kannattajat juhlivat tulosta.
Donald Trumpin kannattajat juhlivat tulosta vaalivalvojaisissa Hilton-hotellissa New Yorkissa.Shawn Thew / EPA

Donald Trumpin vaalivoitto yllätti monet poliittiset päättäjät ja myös median, joka mielipidekyselyiden perusteella ennusti Hillary Clintonin voittoa. Myös Yleisradio piti Clintonin voittoa todennäköisenä.

Yhteiskuntatieteilijät ovatkin alkaneet pohtia, kuinka hyvin päättäjät ylipäätään ovat perillä kansalaisten tunnoista ja syvimmistä huolenaiheista.

Tampereen yliopiston tutkija Jarmo Rinne arvelee, että Trumpin voitto, samoin kuin Britannian brexit-kansanäänestys ovat samaa kansainvälistä ilmiötä, johon liittyy myös mm. vuoden 2011 perussuomalaisten eduskuntavaalimenestys.

Rinteen mukaan vallanpitäjät eivät ole ottaneet vakavasti monien ihmisten huolta siitä, että maailma heidän ympärillään muuttuu olennaisella tavalla. Monet aidosti pelkäävät sitä, että työpaikat siirtyvät Kiinaan tai että maahan muuttaa suuri määrä ulkomaalaisia. Heidän maansa muuttuu sellaiseksi, etteivät he sitä enää tunnista ja tilanne näyttää vain pahenevan, kun heidän lapsiensa varttuvat.

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa juhlittiin 'jytkyä' huhtikuussa 2011.
Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa juhlittiin 'jytkyä' huhtikuussa 2011.AOP

– Tämä on todellinen pelko, mutta nämä, jotka käyttävät valtaa, eivät ole sitä todesta ottaneet, Rinne kuvailee.

Messiaaninen populistipoliitikko pelastajana

Naitä pelkoja populistiset, karismaattiset poliitikot pystyvät hyödyntämään. He tarjoavat vaikeuksissa oleville ihmisille yksinkertaisen vaihtoehdon ja lupaavat antaa ihmisille "äänen" ja viedä viestin "vallan kammareihin". Monet ihmiset tarttuvat tähän helposti, Rinne sanoo.

On huomattava, ettei Clintonin kampanjassa edes luvattu mitään liittyen laittomiin maahanmuuttajiin tai Yhdysvaltain "ruostevyöhykkeen" menetettyihin työpaikkoihin, Rinne toteaa. Jarmo Rinteen haastattelu Ajantasassa

Yhdysvalloissa on vallinnut talouslama vuodesta 2008 lähtien. Ihmiset ovat menettäneet omaisuuttaan ja kotejaan. Tässä tilanteessa ei ole erikoista, että halutaan messiaaninen johtaja, joka lupaa repiä rikki vallitsevan tilan, Rinne kuvailee.

On kummallista, miten huonosti Clintonin kampanja oli tehnyt taustatutkimuksensa ihmisten henkisestä tilasta, Rinne hämmästelee. Ei ymmärretty, miten jakautunut maa oli. Jostain syystä kiinteistöpohatta miljardööri osasi lukea kansan tunnot paremmin kuin perinteisesti vasemmistolaisena pidetty demokraattinen puolue.

Median rooli

Jarmo Rinne nostaa esiin tiedotusvälineiden roolin Trumpin vaalikampanjan taustalla. Hänen kannattajansa seurasivat paljon vaihtoehtomedioita, jotka olivat täynnä kaikenlaisia salaliittoteorioita. Näillä medioilla on miljoonia lukijoita.

Esimerkiksi Trumpin vaalitilaisuuksissa suuri osa yleisöstä piti selvänä, ettei nykyinen presidentti Barack Obama ollut edes yhdysvaltalainen, vaan muslimi ja että hänen tarkoituksensa on tehdä jonkinlaista myyräntyötä.

– Vainoharhaisuudella ja disinformaatiolla on ollut aivan hirveä vaikutus siihen, millainen käsitys vallitsevasta eliitistä on ollut.

Lisäksi Yhdysvaltain lukuisat pikkulehdet pitivät esillä paikallisia ongelmia, joihin Trumpilla näytti olevan ratkaisu. Hän oli tuomassa takaisin työpaikkoja ja puuttumassa globalisaation rakenteellisiin ongelmiin.

Facebook vahvistaa kuplia

Tärkessä osassa on myös Facebookin kaltainen sosiaalinen media. Facebookin algoritmi muodostaa käyttäjästä profiilin ja alkaa syöttää samankaltaista materiaalia, mihin käyttäjä on osoittanut kiinnostusta. Tällöin erilaisten Facebookin käyttäjien maailmankuvat erkanevat toisistaan ja muodostuu eri tavalla ajattelevien "kuplia".

Yhdysvaltain suuret mediat olivat menneet mukaan "suuruuden kuplaan" eli samaan, missä liittovaltion eliitti elää, Rinne pohtii.

Sanomalehti The Wall Street Journal on tehnyt nettisivulleen (siirryt toiseen palveluun) esimerkin eri tavalla ajatteleville suuntautuvasta uutisvirrasta. "Liberaalia" uutisvirtaa seuraamalla maailmasta saa aivan erilaisen kuvan kuin "konservatiivisia" uutisia seuraavat.

Kuvakaappaus http://graphics.wsj.com/blue-feed-red-feed -sivusta.
graphics.wjs.com / Yle Uutisgrafiikka

Rinteen mukaan tämä on selvä yhteiskunnallinen ongelma, mutta siihen on vaikea puuttua, koska kysymys on ihmisten valinnanvapaudesta.

Eri tavalla ajattelevien yhteenottoja

Suomessa on populistipuolue perussuomalaisten vaalimenestyksen myötä vähitellen havahduttu tähän ongelmaan ja sitä myös tutkitaan monella taholla.

Tästä huolimatta Suomessa ilmenee ylimielisyyttä sen suhteen, etteivät vallanpitäjät ymmärrä ihmiset pelkoa esimerkiksi siitä, että työpaikat voivat siirtyä halpojen tuotantokustannusten maihin, Rinne kertoo.

– Ongelma tunnistetaan, mutta poliitikan eliitti ja päättäjät saattavat elää omassa kuplassaan siten, ettei heillä ole kosketuspintaa arkipäivän elämään. Ongelmat eivät tule iholle. He eivät ole koskaan tavanneet sellaisia ihmisiä, joilla vaikkapa ei ole varaa hoidattaa hampaitaan tai ostaa lääkkeitä. He tietävät tilastoista, että sellaisia ihmisiä on, mutta he eivät ole koskaan tavanneet heitä.

Rinteen mukaan eriarvoisuuden kasvu on otettava vakavasti, sillä se lisää poliittista turbulenssia ja samalla lisää myös äärimielisen väkivallan uhkaa.

Suomessa esimerkiksi oikeusministeriö käsittelee tätä ongelmaa. Ratkaisut eivät kuitenkaan ole helppoja.

– Eihän siihen muuta keinoa ole kuin että ihmiset kuuntelisivat toisiaan ja keskustelisivat toistensa kanssa. Se on hyvin yksinkertainen neuvo, mutta miten se sitten toteutetaan?