1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. räjäytystyöt

Yövieraat pelkäsivät, asiakkaat katosivat – Moni huokaisee helpotuksesta, kun Tampereen Rantatunneli avautuu

Maanantain ja tiistain välisenä yönä aukeavan Tampereen rantatunnelin rakentaminen on ollut lähialueen asukkaille ja yrittäjille pitkä piina.

räjäytystyöt
Miira Saarinen putiikissaan tavaroiden keskellä.
"Nyt täytyy vaan toivoa, että asiakkaat palaavat", sanoo yrittäjä Miira Saarinen. Hänen putiikkinsa on ollut kolme vuotta tunnelityömaan saartamana.Heli Mansikka / Yle

Tampereen Rantatunnelin rakennustyöt ovat vaikuttaneet tuhansien ihmisten elämään. Santalahden suuaukon läheisyydessä Onkiniemessä asuva Riitta Karjalainen kertoo, että pahimpaan jyskeaikaan vieraat eivät uskaltaneet olla heillä yötä.

– Me olimme tottuneet siihen, että elettiin kuin 3D-kauhuelokuvassa. Ikkunat heiluivat edes takaisin ja kuului hirveä pauke. Mutta vieraat olivat peloissaan, miettivät uskaltaako täällä nukkua.

Karjalaisen mukaan heidän kotitaloonsa tuli räjäytysten yhteydessä halkeamia. Esimerkiksi heidän asunnostaan on korvattu yhden seinän tapetointi, kun entinen tapetti repeili seinään ilmestyneen halkeaman takia.

Karjalainen sanoo, että räjäytyksistä jäi kytemään pieni peikko ajatuksiin.

– Se pelottaa, että meneekö tämä talo rikki joskus. Tiedän että se on hassu pelko, mutta olen hiukan herkkä.

Onkiniemessä asuva Riitta Karjalainen ulkoilemassa tyttärensä Veera Miikin kanssa.
Riitta Karjalainen toivoo, että tunnelin valmistumisen jälkeen kotitalon edessä kulkeva tie on turvallinen lapsillekin.Heli Mansikka / Yle

Kymmeniä valituksia taloyhtiöiltä

Tunnelin rakentamisesta vastannut allianssi on saanut yhteensä useita kymmeniä valituksia rakennuksille aiheutuneista vaurioista. Projektijohtaja Esko Mulari vakuuttaa, että vauriot eivät ole olleet vakavia.

Tähän mennessä allianssi on korvannut taloille ja omaisuudelle aiheutuneita vahinkoja reilun 21 000 euron edestä. Summa kasvaa kuitenkin vielä merkittävästi, sillä laskuun on tulossa mm. yhden autokatoksen vajoamisesta ja korjaamisesta aiheutuva jopa 200 000 euron kustannus.

Osa kiistanalaisista asioista on taloyhtiöiden kanssa kesken. Mularin mukaan jonkin verran on tullut vaatimuksia vaurioista jotka eivät ole allianssin aiheuttamia.

Putiikinpitäjän laihat vuodet

Rantatunnelin rakennusprojekti on ollut tuskaisa taival myös yrittäjä Miira Saariselle. Hänen omistamansa lifestyle-myymälä Putiikki Rannalla sijaitsee vanhassa Haarlan tehtaassa, aivan tunnelin Santalahden puoleisella tunnelin suulla.

– Olimme ensin siinä uskossa, että koko hanketta ei tule. Sitten kun päätös valtuustossa tehtiin, niin koneet olivat tässä seuraavana päivänä.

Työmaasta on aiheutunut yritykselle isoa haittaa. Puolitoista vuotta kestäneiden räjäytystöiden aikana esimerkiksi tavaroita tippui myyntipöydiltä ja meni rikki.

Eniten hallaa Saarisen bisnekselle on kuitenkin ollut siitä, että kulkureitit kiinteistöön ovat olleet mutkikkaita ja muuttuneet monta monituista kertaa. Asiakaskadon myötä liikevaihto on pudonnut reilusti: yrittäjän mukaan puhutaan sadoista tuhansista euroista.

– Käynti tänne on ollut niin vaihtelevaa, että osa asiakkaista on luovuttanut eivätkä halua enää tänne tulla. Nyt pitäisi saada mielikuvat muutettua takaisin siihen, että tänne on taas todella helppo päästä.

Tampereen Rantatunneli
Tampereen Rantatunneliin ohjataan Näsijärven rannassa kulkevan valtatie 12:n liikenne reilun parin kilometrin matkalta. Tunneli kulkee Santalahden ja Naistenlahden välillä. Kuvassa tunnelin Santalahden puoleinen suuaukko. Haarlan tehdas näkyy kuvan reunassa oikealla. Antti Eintola / Yle

Tunnelin päässä on valoa

Yhdestä asiasta tunnelintekijät saavat tamperelaisilta varauksetonta kiitosta: aikataulu piti ja Rantatunneli avataan liikenteelle noin puoli vuotta etuajassa.

Myös Miira Saarinen ja Petra Karjalainen iloitsevat.

– Onneksi näin. Tämä on nyt viimeinen piste, yhtään pidempään emme olisi kestäneet. Nyt täytyy vaan toivoa, että asiakkaat palaavat, sanoo yrittäjä Miira Saarinen.

– Positiivisena koen sen, että talon edestä menevästä tiestä tulee turvallisempi lapsillekin. Paasikiven-Kekkosentie ei ole ollut kiva kulkea vauvan kanssa. Toivon myös, että Mustalahden sataman alueesta tulisi mukava, Riitta Karjalainen toteaa.

Vaikka tunneli nyt liikenteelle avataankin, Näsijärven rantamaisemissa jytistetään vielä pitkään. Esimerkiksi kokonaan uuden asuinalueen, Ranta-Tampellan rakentaminen pääsee vasta nyt alkamaan.

Tunnelimaisemia Santalahdesta Onkiniemestä Pispalaa kohti kuvattuna.
Puna-oranssina leiskuva ilmastointipiippu värittää tunnelin Santalahden puoleista suuaukkoa. Haarlan vanha paperitehdas on punatiilinen rakennus kuvan vasemmassa laidassa.Heli Mansikka / Yle
Lue seuraavaksi