Hyppää sisältöön

Leonard Cohenin suomalainen ystävä: "Ei hän olettanut, että kuolema tulee näin nopeasti"

Maanantaina kuollut Leonard Cohen kirjoitti säännöllisesti sähköpostia suomalaiselle Jarkko Arjatsalolle. Ystävyys alkoi, kun Cohen kutsui Arjatsalon perheineen kylään.

Jarkko Arjatsalo (oik.) perusti Leonard Cohenin fanisivuston ja lopulta ystävystyi laulajan kanssa. Kuva: Eija Arjatsalo

Kuukausi sitten Leonard Cohen kertoi The New Yorker -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) olevansa valmis kuolemaan. Uutinen levisi ympäri maailmaa ja se tavoitti myös suomalaisen Jarkko Arjatsalon, joka tunsi Cohenin henkilökohtaisesti.

Eläkkeellä olevan tilintarkastajan mukaan Cohenista tuntui, että hänen sanansa ymmärrettiin väärin.

– Tavallaan hän perui vähän puheitaan, koska media reagoi niin, että hän olisi kuolemassa, Arjatsalo kertoo.

Lopulta lausunto osoittautui ajankohtaiseksi. Taiteilijan manageri soitti suru-uutisen Arjatsalolle torstaina. Cohen oli kuollut maanantaina kotonaan Los Angeleissa.

– Kyllähän se oli aika järisyttävä tieto. Ei hän olettanut, että se näin nopeasti tapahtuu, vaikka jokainenhan täältä lähtee. Hän oli 82-vuotias.

The New Yorkerin tuoreessa podcastissa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan Cohenin kärsineen syövästä. Kuolinsyystä ei ole tarkkaa tietoa, mutta laulaja ja runoilija oli Arjatsalon mukaan joutunut vakavaan tapaturmaan päivää ennen kuolemaansa. Sitä ennen kaikki oli ollut kuten ennenkin.

– Hän kirjoitti mailin minullekin vielä pari tuntia ennen onnettomuutta. Se oli ihan rutiinikirjeenvaihtoa, Arjatsalo kertoo.

Cohen kutsui fanisivuston ylläpitäjän kylään

Arjatsalo, 66, tutustui Coheniin henkilökohtaisesti 1990-luvun lopulla. Suomalainen tilintarkastaja oli perustanut harrastuksena verkkoon kanadalaistaiteilijan fanisivuston.

– Sain teknistä tukea pojaltani. Ihan uutuudenviehätyksestä testasimme internetin saloja.

Leonard Cohen Files vyöryi maailmalle omalla painollaan, sillä internet ei vielä ollut loputtoman tiedon lähde. Hyvälle aineistolle riitti yleisöä ilman mainoskikkoja. Maailman tärkeimmäksi Cohenin tietoja kokoavaksi nettisivustoksi se kasvoi, kun Cohen tarjoutui antamaan suomalaiselle ensikäden tietoa.

– Hän oli siihen aikaan zen-munkkina luostarissa. Siellä oli yksi puhelinlinja ja tietokone, jolla hän oli kuin ihmeen kaupalla löytänyt sivuston. Cohen lähetti minulle mailin, että jos haluan, niin hän voi lähettää minulle käsikirjoituksia, piirroksia ja muuta materiaalia. Hän tosiaan kysyi, haluanko vai en, Arjatsalo hymähtää.

Syntyneen yhteistyön ja ystävyyden merkiksi Cohen kutsui Arjatsalon perheineen kylään kotiinsa Los Angelesiin vuonna 1999. Vierailu on Arjatsalolle lämpimin muisto Leonard Cohenista.

– Hän asui länsi-Hollywoodissa Los Angelesissa tavallisten ihmisten omakotitaloalueella. Ei suuren maailmantähden residenssissä vaan ihan samanlaisessa asunnossa kuin muutkin sillä kadulla.

– Elintavoiltaan hän oli varsin askeettinen. Keskiluokkainen koti oli äärimmäisen yksinkertaisesti sisustettu: valkoinen yleisilme ja hyvin vähän huonekaluja.

Hän ei koskaan juossut rahan perässä.

Jarkko Arjatsalo

Arjatsalon mukaan elämäntapa peilasi Leonard Cohenia taiteilijana. 

– Hän ei koskaan juossut rahan perässä. Tärkeämpää oli, että hän sai sanoa asiansa ja tehdä musiikkinsa sellaisena kuin halusi. Kaupalliset aspektit olivat täysin toissijaisia, Arjatsalo painottaa.

Cohen halusi faneilleen hyvät paikat konsertteihin

Arjatsalon ylläpitämä nettisivusto yhdistää kymmeniätuhansia Cohen-faneja ympäri maailmaa. Pääsivuston rinnalle perustetulla keskustelufoorumilla on noin 30 000 rekisteröitynyttä jäsentä.

– Meillä oli sellainen systeemi, että Cohen kuulutti kiertueiden alkamisen sivustolla ja aloitti siellä ennakkomyynnin. Hän halusi, että vanhat fanit saavat hyvät paikat.

Aktiivinen yhteisö kokoontuu yhteen joka toinen vuosi jossain päin maailmaa. Perinne alkoi 1998.

– Välivuosina olemme tavanneet pienemmällä porukalla Kreikassa Hydran saarella, jossa Cohenkin aikoinaan asui. Hänen perheellään on talo yhä siellä.

– Saari on noin tunnin matkan päässä Ateenasta. Siellä ei ole lentokenttää, ei autoteitä.

Arjatsalo vakuuttaa, että kokoontumisperinnettä vaalitaan myös Cohenin kuoleman jälkeen.

Cohen ei osannut sanoa ei

Arjatsalo ehti tavata Cohenin muutamia kymmeniä kertoja. Musiikkinsa ja runojensa perusteella Cohen oli suuri humanisti, ja sitä hän oli Arjatsalon mukaan myös privaatisti.

– Vaikka hän esiintyi kymmenilletuhansille ihmisille kerrallaan, niin yksityishenkilönä hän oli lähestulkoon ujo. Hän oli äärimmäisen ystävällinen ja kuunteli tarkkaan, mitä kulloinenkin keskustelukumppani sanoi. Hän arvosti keskustelukumppaneitaan.

Leonard Cohen vuonna 1988. Kuva: Ullstein bild / AOP

Cohen oli niitä ihmisiä, joiden on vaikea sanoa ei.

Hän hioi tekstejään ja musiikkiaan lähes loputtomasti.

Jarkko Arjatsalo

– Hän aina suostui, kun joku kysyi nimmaria, yhteiskuvaa tai halausta. Keikkapaikkakunnilla hän ei voinut lähteä ulos hotelleista. Venetsiassa olimme ulkoilmakahvilassa, mutta siitä ei tullut yhtään mitään. Joka toinen ohikulkija pysähtyi seuraamme.

Tapaamisten lisäksi Arjatsalo pitää äärimmäisen antoisana vuosien varrella käytyä sähköpostikeskustelua.

– Sain hyvän käsityksen siitä luomisprosessista, jonka perfektionistitaiteilija käy läpi. Hän hioi tekstejään ja musiikkiaan lähes loputtomasti, kunnes oli tyytyväinen niihin.

– Viimeisinä vuosina levyjä tuli vähän useammin, koska hän ymmärsi, että aikaa on rajatusti. Se ei suinkaan häirinnyt tuotannon laatua.

Työt jäivät kesken

Leonard Cohen työskenteli viimeiseen saakka. Moni projekti jäi kesken. Meneillään oli vahva luomiskausi.

Perfektionistina hän halusi muodostaa yhtenäisiä kokonaisuuksia.

Jarkko Arjatsalo

Taiteilija oli jo käynnistänyt tuottaja Patrick Leonardin kanssa uuden levyprojektin vasta julkaistun You Want It Darkerin jatkoksi. Siinä Cohenin karheaa ääntä olisi säestänyt kamariorkesteri.

Leonard Cohen kiertueella Rotterdamissa 2013. Kuva: Paul Bergen / EPA

– Hän oli siitä hyvin innostunut, koska se olisi ollut ihan uudenlaista luomista hänellekin, Arjatsalo kertoo.

– Lähestulkoon painokelpoisena oli myös puolensadan runon kokoelma. Hän työskenteli ihan viimeiseen hetkeen saakka.

Arkistossa on myös julkaisematonta musiikkia.

– Sellaisia lauluja, jotka olisi voinut julkaista viimeisillä levyillä, mutta perfektionistina hän halusi muodostaa yhtenäisiä kokonaisuuksia, Arjatsalo sanoo.

Perheen merkitys

Arjatsalo oli mukana parillakymmenellä keikalla Cohenin viimeiseksi jääneellä kiertueella 2008–2013. Laulajan viimeinen esiintyminen oli Aucklandissa Uudessa-Seelannissa joulukuussa 2013.

Suomessa Cohen nähtiin viimeisen kerran syyskuussa 2012. Taiteilija lähetti Töölön jalkapallostadionin lavalta terveiset Arjatsalolle (siirryt toiseen palveluun), joka seisoi eturivissä.

– Kyllä se tietenkin oli hieno hetki. Cohen taisi etukäteen mainita, että hän saattaa jotain asiasta lausua, mutta tuli se silti yllätyksenä.

Cohen loi keikkalavoilleen vastustamattoman tunnelman, joka syntyi ehkäpä siitä, että taiteilija oli oma lämmin itsensä kollegoidensa seurassa.

– Tekninen henkilökunta ja bändi muodostivat eräänlaisen perhepiirin. Saimme olla vaimoni kanssa mukana parillakymmenellä keikalla 2008–2013.

Esiintymisten loputtua Cohenin oman perheen merkitys korostui.

– Hänelle kävi tietyllä tavalla perhekeskeisyyteen siirtyminen. Se oli havaittavissa. Kolme lastenlasta olivat hänelle todella tärkeitä. Hän lähetteli heistä kuvia silloin tällöin, ja mekin lähetimme hänelle kuvia ainoasta lapsenlapsestamme, Arjatsalo kertoo.

Juutalaisperheeseen 1934 syntynyt Cohen siunattiin keskiviikkona syntymäkaupungissaan Montrealissa, Kanadassa, taiteilijan isoisän perustamassa synagogassa. Yleisölle avoin muistotilaisuus järjestetään myöhemmin Los Angelesissa.

Leonard Cohen vuonna 1980. Kuva: Ullstein bild / AOP