Nenäpäivän lipaskerääjät tekevät tärkeää työtä – "Kaikki lapset ansaitsevat hyvän elämän"

Sadat vapaaehtoiset lipaskerääjät tekevät Nenäpäivän kansanliikkeestä näkyvän.

Nenäpäivä
Lipaskerääjä Riikka Saloranta
Riikka Saloranta on ollut Nenäpäivän lipaskerääjänä jo vuosia. Kalle Mäkelä / Yle

Suomen 10. Nenäpäivä on saanut kaduille myös satoja vapaaehtoisia lipaskerääjiä. Vaikka lipaskeräys tuottaa määrällisesti vain pienen osan koko Nenäpäivän lahjoituksista, sen rooli on tärkeä.

– Lipaskerääjät ovat yksi todella merkittävä osa kansanliikkeen rakentumista ja ilmiötä. Lipaskeräyksessä tärkeä asia on se, että saamme sen avulla Nenäpäivän näkymään ympäri Suomen, vähintään 18 kaupungissa. Kaikkea ei voi mitata lahjoitussummassa, muistuttaa Nenäpäivän kampanjakoordinaattori Piia Mustonen.

Kerääjät haluavat auttaa

Lipaskerääjiä puuhaan vetää auttamishalu. Monet tulevat keräämään vuosi toisensa jälkeen. Piikkiön seurakunnassa työskentelevälle Riikka Salorannalle kerta on viides tai kuudes.

– Turun ja Kaarinan seurakuntanuoret ovat olleet jo vuosia keräämässä. Tämä on tärkeä asia ja nuorillemme jo perinne, Saloranta kertoo.

Hyvän tekemisen lisäksi tärkeää on se, että kerääjät itsekin saavat tietoa maailman lasten tilanteesta, myös huonoista asioista. Saloranta haluaa tarjota seurakuntanuorille tämän mahdollisuuden.

– Luulen, että ne asiat vähän pelottavat. Jos tietoa ei jaa eteenpäin, ne pelottavat vielä enemmän. Joskus se pelko on hyvä kohdata. Se saattaa jopa haihtua, koska väärät faktat karisevat ja tilalle tulee oikeaa tietoa, Saloranta sanoo.

Minea Hirvensalo kerää Nenäpäivänä
11-vuotias Minea Hirvensalo sanoo, että kerääjänä olemisesta tulee hyvä olo. Kalle Mäkelä / Yle

Myös 11-vuotias Minea Hirvensalo oli tarttunut Nenäpäivä-lippaaseen.

– Tämä on tosi tärkeää. Kaikki lapset ja tietysti aikuisetkin ansaitsevat hyvän elämän. Itselle tästä tulee hyvä olo, hän sanoo.

Nenäpäivän keräyssummalla autetaan maailman lapsia yhdeksän järjestön kautta. Summalla järjestöt edistävät lasten koulutusta ja turvaa, vahvistavat perheiden ja yhteisöjen asemaa sekä tekevät työtä lasten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.