Ruotsi aikoo kysyä kunnioittaako Donald Trump puolustussopimuksia

Ruotsi aikoo tiedustella, millainen Trumpin suhtautuminen on Natoon, Eurooppaan ja Venäjään.

Ulkomaat
Sotilaat juoksevat hiekassa, taustalla meri jossa kaksi alusta.
Suomi ja Ruotsi osallistuivat Naton Baltops-sotaharjoitukseen kesäkuussa 2016. Adam Warzawa / EPA

Ruotsi aikoo kysyä mahdollisimman pikaisesti, aikooko Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump kunnioittaa Ruotsin ja Yhdysvaltain aiseopimusta puolustusyhteistyöstä.

Trump uhkasi vaalikampanjansa aikana Yhdysvaltojen voivan vetäytyä eurooppalaisten Nato-liittolaistensa puolustuksesta.

Puolustusministeri Peter Hulqvist sanoo Reutersille, että Ruotsi tiedustelee Trumpin tulevalta hallinnolta, millainen Trumpin suhtautuminen on Natoon, Eurooppaan ja Venäjään.

Asiaa kysytään heti, kun hallinto on muodostettu.

Puolustusministeriöstä kerrotaan, ettei Suomi ole valmistelemassa vastaavaa tiedustelua.

Paljon avoimia kysymyksiä

Ruotsi allekirjoitti Yhdysvaltain kanssa aiesopimuksen puolustusyhteistyöstä kesäkuussa, kun Ruotsin puolustusministeri vieraili Washingtonissa. Paperin mukaan mailla on tarkoitus muun muassa lisätä yhteisiä sotaharjoituksia.

Suomi solmi vastaavan aiesopimuksen Yhdysvaltain kanssa viime kuussa. Sekä Ruotsi että Suomi kiirehtivät aiesopimusten valmistumista niin, että ne saataisiin sovittua ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja.

Hulqvist toteaa Trumpin puheiden jättäneen paljon kysymyksiä ilmaan. Ruotsi kuitenkin lähtee siitä, että Yhdysvaltojen kanssa tehdyt sopimukset pitävät edelleen.

Trumpin puheet aiheuttaneet huolta

Venäjän presidentin Vladimir Putinin johtajuutta ylistänyt Trump toisti kampanjansa aikana, että useat Naton 28 jäsenmaasta ovat toistuvasti jättäneet osuutensa yhteisistä puolustuskuluista hoitamatta.

Trump on aiemmin sanonut, että Yhdysvaltojen tulee valmistautua jättämään nämä valtiot huolehtimaan itsestään, jos ne eivät käytä riittävästi rahaa puolustukseensa.

Itämeren alueen turvallisuustilanteen kiristyttyä Trumpin puheet ovat aiheuttaneet huolta alueen maissa.

Venäjä on lisännyt sotilaallista läsnäoloaan Itämerellä ja muun muassa loukannut Suomen ilmatilaa.

_Korjattu klo 1720: Ruotsin aikoman tiedustelun kohde on Yhdysvaltain kanssa tehty aiepöytäkirja puolustusyhteistyöstä, eikä isäntämaasopimus Naton kanssa, kuten aiemmin sanottiin. _

Lähteet: Reuters