Antaisitko 150 euroa Talvivaaran kaivokselle? Tavallaan annoit jo

Kainuussa sijaitsevaan kaivokseen alkoi upota valtion rahaa toden teolla sen jälkeen, kun toimintaa pyörittänyt Talvivaara Sotkamo Oy hakeutui konkurssiin.

Talvivaara
tehdas
Talvivaara

Talvivaaran kaivokseen on toistaiseksi käytetty yli 800 miljoonaa euroa valtion rahaa, kun ensi vuoden lisäpääomitus huomioidaan.

Suomen väkiluku oli syyskuun lopussa (siirryt toiseen palveluun) 5 501 043. Näin ollen jokainen meistä, iästä riippumatta, on yksinkertaisesti laskien tukenut Talvivaaraa yli 145 eurolla henkilöä kohden.

Sotkamossa kaivostoimintaa pyörittävä Talvivaara Sotkamo Oy hakeutui konkurssiin loppuvuonna 2014. Siihen mennessä valtio oli ehtinyt sijoittaa Talvivaaraan 200 miljoonaa euroa, ja konkurssipesän julkisselvitykseen hupeni noin 110 miljoonaa euroa lisää.

Syksyllä 2015 valtio perusti Terrafame Oy:n jatkamaan toimintaa. Yhtiölle myönnettiin pääomaa ensin 209 miljoonaa ja sitten 38,5 miljoonaa euroa.

Keväällä 2016 eduskunta antoi Terrafamelle 144 miljoonaa euroa valmistautuen kaivoksen alasajoon. Nyt ensi vuoden talousarvioesitystä täydennettiin 100 miljoonan euron lisäpääomituksella sillä ajatuksella, että toiminta jatkuu.

Valtaosa summasta on siis kertynyt parissa vuodessa – käytännössä konkurssin jälkeen. Jos kaivos joudutaan ajamaan alas, euroja palanee vielä satoja miljoonia lisää.

Lähteet: Yle Uutiset