Analyysi: Euroopalta puuttuu oma Donald Trump

Vaikka ainekset ovat olemassa, Trumpin kaltaista johtajaa ei Euroopassa ole vielä nähty, kirjoittaa Ylen EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Yle maailmalla: Bryssel
Donald Trump
Joe Raedle / EPA

BRYSSEL On ristiriitaista, että rajoja korostavalla nationalismin aatteella on taipumus levitä rajojen yli.

Ajatus tuli jälleen mieleen eilen perjantaina, kun Belgiassa vietettiin ensimmäisen maailmansodan päättymisen 98-vuotispäivää. Sodassa kuoli miljoonia ihmisiä, kun nationalismi pääsi leviämään yli äyräidensä.

Keskiviikkona Donald Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi kampanjalla, joka perustui kansallismielisen hurmahengen nostattamiseen. Olisi rikos historiaa kohtaan verrata Trumpin valintaa ensimmäiseen maailmansotaan.

*Euroopan kannalta Trump *ja maailmansota herättävät kuitenkin saman kysymyksen: Voiko kansallisaate, joka nosti Trumpin valtaan Yhdysvalloissa, tuoda valtaan samankaltaisia johtajia myös Euroopassa?

Rajojen sulkemiseen ja nostalgiaan perustuvalla kansallisaatteella ratsastajia löytyy täältäkin, mutta valtaosa heistä on toistaiseksi joutunut tyytymään paikkaan oppositiossa. Näkyvin poikkeus löytyy Unkarista.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán.
Viktor Orbán.Olivier Hoslet / EPA

*Fidesz-puolueen johtaja *ja pääministeri Viktor Orbán oli tiettävästi ainoa eurooppalainen valtionpäämies, joka iloitsi avoimesti Trumpin voitosta.

- Mikä päivä! Liberaalin ei-demokratian aika on ohi, Orbán kommentoi Trumpin voittoa lehtihaastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Trumpin ja Orbánin väliltä on helppo löytää yhtäläisyyksiä. Trump on luvannut rakentaa muurin Meksikon rajalle. Orbán on rakennuttanut aidan Serbian- ja Kroatian-vastaisille rajoille.

Voiko Trumpin valtaan nostanut kansallisaate tuoda valtaan samankaltaisia johtajia myös Euroopassa?

Trump haluaa tiukemman kontrollin muslimimaahanmuuttajille. Orbán on sanonut, ettei hänen maansa halua ottaa vastaan isoja määriä muslimeita. Orbán lupasi vaalikampanjassaan palauttaa unkarilaiset arvot kunniaan, kuten Trump lupasi tehdä Yhdysvalloista taas suuren.

Mutta Viktor Orbán ei ole Donald Trump.

Orbán ehti olla politiikassa yli 20 vuotta ennen kuin hän nousi pääministeriksi 2010. Ensimmäisellä kaudellaan hän oli varsin perinteinen, länsimyönteinen johtaja. Viime syyskuussa hän järjesti kansanäänestyksen maahanmuutosta. EU:lle suunnatulta protestilta meni kuitenkin terä kun äänestysprosentti jäi alle vaaditun.

Unkarin naapurissa Itävallassa järjestetään presidentinvaalien toisen kierroksen uusintaäänestys 4. joulukuuta. Toinen ehdokkaista on Vapauspuolueen Norbert Hofer.

 Norbert Hofer
Norbert Hofer iloitsi presidentinvaalien ykköskierroksen voitosta.Christian Bruna / EPA

Hän on seuraava oikeistopopulisti, jolla on mahdollisuus tulla valituksi presidentiksi Euroopassa. Hänkin on halunnut rajoittaa muslimien maahanmuuttoa, ja rakentaa aidan.

Itävaltalaisen Market-tutkimuslaitoksen mielipidemittauksessa 58 prosenttia vastaajista arvioi, että Trumpin voitto parantaa myös Hoferin mahdollisuuksia. Hoferkin onnitteli Trumpia voitosta, mutta samankaltaiseen toteavaan sävyyn kuin valtavirran eurooppalaiset johtajat.

Sillä Norbert Hofer ei ole Donald Trump. Siinä missä Trump laukoi kampanjansa aikana toinen toistaan jyrkempiä lausuntoja maahanmuutosta ja ulkomaalaisista, Hofer on kuorruttanut oman sanomansa sokerilla.

Hofer on poliittisesti korrektisti esiintyvä pitkän linjan poliitikko, Trump poliittisesti epäkorrekti politiikan ulkopuolinen. Vaikka Hofer valittaisiin presidentiksi, hänen valtaoikeutensa olisivat paljon rajoitetummat kuin presidentti Trumpin.

Euroopan kolmas Trump-ehdokas löytyy Ranskasta, missä järjestetään presidentinvaalit ensi keväänä. Kansallinen rintama -puolueen johtaja Marine Le Pen iloitsi avoimesti Trumpin voitosta.

Le Penin neuvonantaja Ludovic de Danne oli kutsuttu vaalivalvojaisiin Trumpin kotiin New Yorkissa. Hän sanoi Twitterissä olevansa ylpeä kutsusta ja tuovansa tulevalle Yhdysvaltain presidentille "patrioottien" terveiset. Samassa seurueessa oli lehtitietojen mukaan myös Itävallan Vapauspuolueen europarlamentaarikko Harald Vilimsky.

Marine Le Pen.
Marine Le Pen.Matteo Bazzi / EPA

Le Penin yhtäläisyydet Trumpin kanssa ovat ilmeiset.

Le Pen kampanjoi maahanmuuttoa vastaan vaalilauseella "kansan nimissä". Hänen mukaansa esimerkiksi paperittomat maahanmuuttajat pitää karkottaa. Vuonna 2010 Le Pen haastettiin oikeuteen kun hän vertasi muslimien rukouksia kaduilla miehitykseen. Myöhemmin oikeus vapautti hänet syytteestä.

Molemmat ovat eronneet kahdesti. Molemmat vaikuttavat suhtautuvan myötämielisesti Venäjän johtoon. Ranskan Kansallinen rintama on saanut venäläispankilta rahoitusta. Trumpin kampanja taas sai vetoapua ilmeisesti Venäjältä käsin tehdystä tietomurrosta.

Vaikka Euroopasta ei helposti löydy omaa Trumpia, hänen voittoonsa johtaneet tekijät ovat tuttuja täälläkin.

*Mutta samaan tapaan kuin Norbert Hofer, *Marine Le Penkään ei ole Donald Trump. Le Pen on siivonnut puolueestaan rasismia, ja siirtynyt hakemaan uusia kannattajia poliittisen kentän keskeltä. Hän erotti jopa isänsä, puolueen perustajan Jean-Marie Le Penin.

Siinä missä Marine Le Pen pyrkii kohti salonkikelpoisuutta, Donald Trump vieroksui sitä oman kampanjansa aikana. Vaalien lähestyessä Le Penin puolueen tiukka kansallismielisyys on saanut maltillisempia sävyjä.

Mielipidemittausten mukaan Le Pen pääsisi presidentinvaalien toiselle kierrokselle, mutta häntä tuskin valittaisiin presidentiksi. Tähän asti perinteiset valtapuolueet sosialistit ja konservatiivit ovat yhdistäneet voimansa Kansallista rintamaa vastaan, ja niin voisi käydä nytkin.

Vaikka Euroopasta ei helposti löydy omaa Trumpia, hänen voittoonsa johtaneet tekijät ovat tuttuja täälläkin. Poissulkeva nationalismi on taas valtavirtaa. Sen turvin Orbán on jo vallassa ja Hofer sekä Le Pen entistä lähempänä vallan kahvaan pääsyä.

Lue täältä, mitä Donald Trumpin sisä- ja ulkopoliittisista linjauksista tiedetään.